Девет месеца изминаха от откриването на Медицинския център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” в Плевен. По този повод, доц. д-р Емилияна Конова, директор на центъра, даде пресконференция на 14.12.2007 г. Пред медиите тя съобщи, че от началото, което бе през април, до сега в центъра да преминали 70 жени за ин витро. 59 са приключили цикъла, като 18 от тях са с положителен тест за бременност. Това показва 30.5% успеваемост, резултат, който е равен с този на центрове с изключителни традиции и опит за страната. Първото бебе центърът чака на 20 декември тази година. Майката е плевенчанка, юрист. Раждането ще стане члез секцио в Клиниката по акушерство и гинекология в Университетската болница в Плевен. Второто бебе се чака няколко дни след това. Майката е от Благоевград. Сред бременните жени, заченали ин витро в центъра, има две с тризнаци и две с близнаци.

От старта на центъра до днес за консултации и процедури са премина общо 2079 пациенти. От тях 707 са мъже. Интерес представлява разпределението на пациентите по населени места. Най-голям брой са от Плевен – 1077, от София – 250, от Ловеч – 162, от Варна – 147, от Русе – 119. Данните сочат засилен интерес към центъра от страна на пациентите от цялата страна. Това се дължи както на отличния екип от специалисти, който работи в него, така и на модерната апаратура и комфортните условия.

Три основни приоритета очерта доц. Конова през журналистите.

На пациентите вече се предоставя възможност за консултация с психолог. Психотерапията помага както на жените, така и на мъжете, според доц. Конова. Тя е от изключителна важност при лечението на стерилитета, а и при други пациенти.

През 2008 г. ще започне реално да функционира донорската програма за яйцеклетки, паралелно с ин витрото. В листата на чакащите за донорски яйцеклетки в центъра са 17 жени. В същото време готовност за донорство са изразили 6 жени. Това доказва огромното доверие, което имат жените към центъра.

През 2008 година ще стартира и Българо-американски център за консултации за пациенти с ракови заболявания (second-opinion консултации). Той е продължение и развитие на центъра, създаден от г-жа Асения Ненова в София, като нейното предложение е дейността да продължи в Плевен. Той ще улесни много пациентите, които търсят специализирана лекарска помощ от САЩ. В Плевен ще се извършва събирането, обработката, превода и изпращането на документацията на пациента до специализираната болница в Ню Йорк. От там българските пациенти ще получават квалифицирана консултанска помощ. През март 2008 г. се очаква трима американски специалисти да посетят Плевен.