22.02.2017 г.

Своята десета годишнина ще отпразнува през април Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета“ – Плевен. По този повод, своеобразна равносметка за свършеното през този период днес пред журналисти направи управителят на центъра доц. Емилияна Конова в пресклуба на БТА в града. Тя сподели, че акцент в събитията по повод празника ще бъде седмото издание на „Плевенски дни на репродуктивната медицина“ – продължение на традиционните Плевенски имунологични дни. Научната проява ще се проведе от 28 до 30 април в хотел „Ростов“, а целта ще е да бъдат дискутирани съвременните постижения и противоречия във фундаменталните и практически аспекти на диагностиката и лечението на репродуктивните неуспехи, обединявайки в един форум специалисти от различни области на репродуктивната медицина: акушерство и гинекология, репродуктивна имунология, репродуктивна ендокринология, андрология, медицинска генетика, неонатология, репродуктивна психология. Във форума ще бъдат включени две нови научни сесии – „Микробиология и вирусология“ и „Медицинско право“. Ще бъдат организирани и кръгли маси по актуални практически проблеми, изискващи по-широко обсъждане и съгласуване.

Доц. Конова върна времето с 10 години, за да припомни, че Центърът е създаден от 15 човека – голяма част от които току що завършили лекари и биолози. „Никой от нас до този момент не се беше занимавал с ин витро и не знаехме какво ни предстои, но ръкавицата беше хвърлена и днес – 10 години по-късно, имаме екип от 57 специалисти, филиали в Бургас и Пловдив“, каза още доц. Конова. През годините, в МЦ КИРМ са  извършени общо 2 253 ин витро процедури, чрез които са родени 1 116 деца. Центърът има сключен договор с Центъра за асистирана репродукция, с чиято финансова подкрепа са направени 1338 процедури и са родени 506 деца. „През тези години, ние работихме в три основни направления – като лечебно заведение, в което се извършват диагностика и лечение на пациенти; като център с програми за благотворителност и като център с активно участие и подкрепа на социалния и културен живот на Плевен“, сподели още управителят на МЦ КИРМ Плевен. Доц. Конова отбеляза, че за 10 години безплатно са били консултирани 2 040 пациенти в различни градове на България, като тези кампании продължават и ще се провеждат периодично. Също така, в центровете в Плевен и Пловдив изследването на хуморален имунитет е безплатно за деца до 18 години. Нашето верую е, че колкото по-рано ние, имунулозите, се погрижим за имунитета на децата, толкова по-добре можем да профилактираме имунно-медиираните заболявания във времето, подчерта доц. Емилияна Конова.

Пред медиите доц. Конова сподели, че има случаи, в които Центърът изцяло поема финансирането на ин витро процедури на пациенти, които са направили поредица от неуспешни такива. „Когато семействата са отчаяни, уморени и нямат възможност да продължат, решаваме, че МЦ КИРМ ще поеме разходите по процедурата, независимо, че голяма част от предходните опити не са правени при нас. Това е последен шанс за тези хора и слава Богу, тази помощ е благословена – вече имаме доста деца, родени в резултат на тази благотворителност“, сподели доц. Конова. Поредният жест на благотворителност от страна на центъра ще бъде за пациентите от Пловдив. По повод своята 10-годишнина МЦ КИРМ ще дари безплатна ин витро процедура на семейство с репродуктивни проблеми, което ще бъде определено чрез жребий в Деня на жената – Осми март.