МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Пловдив се включва в скрининговата кампания на Министерството на здравеопазването у нас срещу рак на маточната шийка. Ще се извършват безплатни прегледи (без направление) от акушер-гинеколозите д-р Владимира Карагьозова и д-р Динко Порязов.

Необходимо е предварително записване на час на телефони 032 / 280 054, 032 / 312 200 или 0882 386 426 – регистратура.
 
Прегледът включва вземане на проба за изследване на цитонамазка на жени на възраст 20-29 г. включително и 40-49 г. включително – независимо от здравноосигурителния им статус.

Статистиката сочи, че ракът на маточната шийка е втората по честота причина за смъртност сред жените в световен мащаб, а в България всяка година се разболяват около 1 100 жени, като една трета от тях умират – това означава, че всеки ден в страната ни една жена си отива от рак на маточната шийка.

Важно е да се знае, че тези шокиращи данни не са в резултат от неправилно лечение, а на късно поставена диагноза. Това е един от малкото видове рак, който би могъл да бъде предотвратен чрез профилактични прегледи и скринингови мероприятия, а когато се установят предракови състояния и бъдат лекувани, може да се избегне развитието на рак.

Скрининговата кампания срещу рак на маточната шийка ще продължи до края на 2024 г. Прегледите и изследванията са безплатни за пациента. Кампанията е по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021 – 2025 г.