Успешно премина защитата на дисертационния труд на акушер-гинеколога д-р Татяна Бодурска – Петкова от екипа на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен, за придобиване на образователната и научна степен „доктор“. Събитието се състоя днес, 8.08.2024 г., в зала “Луи Пастьор” на Медицинския университет в Плевен и беше уважено от именити специалисти от Плевен и страната, много колеги на д-р Бодурска от МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен, нейни близки и приятели.  

Положителна оценка на представената дисертация даде научно жури, включващо уважавани членове, сред които доц. д-р Петя Чавеева, д.м., доц. д-р Никола Поповски, д.м., проф. д-р Елена Димитракова, д.м., доц. д-р Мария Ангелова, д.м., доц. д-р Весела Карамишева, д.м.

Дисертационният труд на д-р Бодурска е на тема „Състав и характеристика на ендометриалния микробиом при повтарящи се репродуктивни неуспехи”. Научни ръководители са доц. д-р Тихомир Тотев, д.м., и доц. д-р Емилияна Конова, д.м., а официални рецензенти – проф. д-р Елена Димитракова, д.м., и доц. д-р Мария Ангелова, д.м.

Д-р Бодурска представи резюме на разработката си, като преди това благодари на колегите си от МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен, доц. д-р Петър Иванов, д.м., д-р Светлана Пачкова, акушерката Милена Горанова и др., допринесли със своя професионализъм и всеотдайност за задълбоченото изследване на темата.   

“Репродуктивните неуспехи могат да имат в основата си връзка с измененията на микробиома на репродуктивния тракт. Данните от последните години се фокусират върху микробиома на долния репродуктивен тракт, но сравнително слабо е проучен микробиомът на горния репродуктивен тракт. В тази връзка цел на дисертацията е да се приложи комплексен подход за начална оценка на състава и характеристиката на микробиома в ендометриума, да се потърси връзка с ролята му при пациенти с повтарящи се имплантационни неуспехи и повтарящи се спонтанни аборти и да се изгради протокол за неговото изследване, базиран на генни технологии, с приложение в клиничната практика”, подчерта в увода на експозето си д-р Бодурска.

Тя поясни, че изследваният клиничен контингент включва 199 жени с RIF и RPL, диагностицирани, лекувани и проследени в МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен за периода октомври 2019 г. – ноември 2022 г., на средна възраст 35,69 ± 5,16 години. Използван е индуктивен подход за оценка на временния статус, без да се търси връзка с последващи епизоди на RIF, RPL или живораждане. 

Дисертацията е на актуална тема, иновативна е и има оригинални приноси към българската наука, подчерта в коментара си доц. д-р Катя Тодорова, д.м., началник на Клиниката по ендокринология при УМБАЛ “Д-р Г. Странски” – Плевен, и доцент към катедра “Кардиология, пулмология, ендокринология” при Медицинския университет в Плевен. Тя призна, че от 12 години следи научното развитие на д-р Бодурска, водена напред от своя неспокоен и търсещ дух, и добави, че подобно клинично изследване се прави за пръв път в България, а резултатите от него са много ценни.

Дисертацията има множество оригинални приноси към науката. Сред тях са:

– Изследването на честотата на дисбиотичния ендометриален микробиом в голяма група български пациентки с репродуктивни неуспехи и установяването на най-често асоциираните с репродуктивни неуспехи патогенни микроорганизми; 

– Разработването на методика за класификация на видовете ендометриален микробиом;

– Въвеждането на изследването на ендометриалния микробиом като биомаркер за оценка на риска от RIF и RPL; 

– Разработване на протокол за изследване и последващо персонализирано етиологично лечение в случаите на патологични резултати, което дава допълнителна възможност за ограничаване употребата на антибиотици и развитие на антибиотична резистентност. Разработеният протокол дава резултати с високо ниво на точност и достоверност, с възможност за създаването на логични изводи с научно и практическо приложение.

– Въвежда се метод в комплексната оценка на маточната кухина, в частност маточната лигавица, с възможност за широка употреба с цел подобряване на репродуктивния резултат при RIF и RPL; 

– Анализът е в полза за подобряване на семейното планиране и потенциално подобряване на дискусията между пациент и лекуващ лекар по отношение на информираните очаквания и разглеждането на възможностите за лечение.

Дисертацията има и приноси с потвърдителен характер. Тя потвърждава, че ендометриумът не е стерилна среда, че при пациентки с репродуктивни неуспехи има висока честота на дисбиотична ендометриална среда и че е надежден методът в комплекса от изследвания при пациентки с RIF и RPL.

След приключване на събитието д-р Бодурска получи много цветя, емоционални поздравления и пожелания да продължава все така уверено по пътя на своето научно и професионално развитие.