Бебе от екипа на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” беше удостоено със специално внимание от Христо Димитров на Фестивала на фолклорната носия, състоял се на 23, 24 и 25 август 2024 г. в Жеравна. Малкият Григор е само на 36 дни и е вторият син на Габриела Симеонова от екипа на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен, и нейния съпруг Вилиан Симеонов.

Пеленачето беше след поканените 22 деца да се качат на сцената със семействата си от главния художествен ръководител и хореограф на ансамбъл “Българе”. Той нарече малчуганите Децата на Жеравна, тъй като те са плод на миналогодишния му призив да се създават повече български деца. Тогава десетки двойки заявиха, че ще се включат в кампанията, а тази година демонстрираха, че са удържали на думата си. Сред тях имаше и такива, които са решили да осиновят деца и тъй като процедурата изисква повече време, Димитров удължи кампанията с още една година.

Малкият Григор и неговите родители.

“Това са децата, които се родиха благодарение на този фестивал. Децата, които ние ще следим как растат и се развиват. Децата, които ще продължат нашето дело”, каза от сцената Христо Димитров, създател на Фестивала в Жеравна. И обяви, че те ще получат пожизнен безплатен вход за събитието, ще бъдат почетни гости и се превръщат в талисмани на инициативата. Най-малък сред 22-те деца на сцената се оказа Григор от Плевен, след него по възраст се нареди 3-месечната Калина, а двамата бяха обявени за следващите водещи на фестивала – за радост на техните родители.

Уникалното по характера си събитие тази година събра над 23 000 души, обединени от любовта си към вечните български традиции, които ни държат здраво свързани с корена на нашата идентичност. Сред големите цели на Фестивала в Жеравна е да поддържа буден духа на българите, както и да предава щафетата на моралните ни ценности напред – на следващите поколения, в чиито ръце е бъдещето.

Освен от Габриела Симеонова, екипът на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен, беше представен на Фестивала в Жеравна и от д-р Данаил Мартинов. Двамата са част от Танцов клуб “Веселяци” – Плевен, с ръководител Цветен Димитров, където усъвършенстват уменията си в народните хора.

“Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна е една незабравима емоция! Да предадеш на децата си традициите, да запазиш в сърцето си българщината е безценно!”, споделиха развълнувани Габриела Симеоноа и д-р Данаил Мартинов след приключване на мащабното патриотично събитие, което всяка следваща година привлича все повече почитатели.   

Д-р Данаил Мартинов (вдясно) и семейството на малкия Григор.