Плевен бе домакин на четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието бе подкрепено финансово от Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” Плевен, заедно с община Плевен, Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ (където работи Николай) и читалище „Съгласие“ в града. В рамките на петдневния фестивал се проведе конкурс в шест категории, разделени на възрастови групи, майсторски класове, изложение на музикални продукти, представяне на музикални инструменти и лютиери, както и множество съпътстващи събития.
За кратък период фестивалът набра доста популярност в България и чужбина. Тази година за пръв път имаше представители на Мексико, Корея. Пристигнаха участници от Гърция, Косово, Македония, Турция, Германия, Русия и др. В категорията без възрастови ограничения тази година пръв се класира Майкъл Бътън от Великобритания. Миналата година това място спечели Никлас Йохансен от Дания, през 2016 – Никола Монтела от Италия, а на първото издание през 2015 г. – българката Божана Павлова. Лауреатите на първите три издания изнесоха концерт, съпровождани от Плевенска филхармония. Конкурсът бе със сериозен награден фонд. Победителят в групата без възрастови ограничения получава майсторски инструмент, който тази година за пръв път е изработен от световноизвестния японски лютиер Масаки Сакурай и е на стойност 8000 евро.

Фестивалът предложи пъстра палитра от събития, майсторските класове и концертите бяха на много високо ниво. На откриването тази година чухме концерт на дуото Атанас Уркузунов – китара, и Мие Огура – флейта. Атанас от години живее във Франция, негови произведения се издават по цял свят от над 20 сериозни издателства.

Концерт изнесе и френският Quartet Eclisses, в чийто състав е Габриел Бианко – един от световноизвестните млади китаристи в момента, лауреат на конкурса на Guitar Foundation of America – един от най-големите в света.

Интерес предизвика концертът на обичания и тачен от нас Марчин Дила – световно признат полски китарист. Разбира се, последната вечер беше отредена за тазгодишните лауреати. Видяхме и филм за творчеството и работния процес на Масаки Сакурай, който присъстваше на фестивала.

Националното музикално училище се представи в няколко възрастови категории. Самуел Соломон спечели две първи награди. Сред най-малките лауреати са Филип Гочев и Петра Пискулийска (спечелиха втора награда), а Росица Гоева – първа. В категория до 15 г. Малена Шишкова е носител на трета награда в една от най-сериозните категории – ученици до 19 години, Йоан Димчовски е лауреат на втора награда. Нашият възпитаник Петър Кривицки, който в НМУ е със специалност контрабас, се яви в раздела „Електрическа китара“ и изключително много впечатли жури и публика. Той получи първа награда, както и специалната награда на ДИНАКОРД – електрическа китара с усилвател.