Акушерката Красимира Маринова полива ритуално на доц. д-р Петър Иванов – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

По традиция на 21 януари (по стар стил) у нас се празнува Бабинден, който от 1951 г. е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Това е празникът, с който обществото ни отдава дължимото уважение на специалистите, допринасящи чрез своята всеотдайна и много отговорна работа животът да се случва, да продължава и се обновява непрестанно. Те стоят близо до неговия извор и първи се срещат с чудото му, пред което се прекланят. И всеки път се вълнуват, защото раждането на живота е величествено и вдъхновяващо събитие.  

Бабинден - акушерки Плевен

Акушерките на МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Някога бабата акушерка ставала рано и посещавала къщите, където е изродила дете. Носела бяла и червена вълна, лепяла я с мед като коса на момиченцата и като мустаци и брада на момченцата – благославяла ги да остареят и побелеят, хвърляла жито, наричала за здраве и плодовитост.

Майките пък рано сутрин наливали вода от чешмата, към нея добавяли китка здравец или босилек за здраве, доброта и плодовитост. Отивали в къщата на бабата, подавали й сапун, поливали й с вода от менчето и я дарявали с кърпа, в която има пара – понякога жените дарявали и по-големи подаръци. Задължително носели питка, някакво ястие и вино. След ритуала всички сядали заедно на трапезата, за да се повеселят и да усетят единението на своята женска сила – по време на празника не се допускали мъже.

Д-р Карагьозова и д-р Йорданов
Д-р Владимира Карагьозова полива ритуално на д-р Христо Йорданов МЦ КИРМ „Света Елисавета“ – Пловдив

Днес традициите продължават да се спазват. Всяка година в екипите на МЦ КИРМ “Света Елисавета” в Плевен и Пловдив на този ден се измиват ритуално ръцете на избран акушер-гинеколог и се нарича за здраве и благодат. Нека здравето, благословението и благодарността на пациентите са с всички специалисти от МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен и Пловдив, за да продължат да следват все така всеотдайно и с любов благородната си мисия!

Акушерки - Плевен
Акушерките на МЦ КИРМ „Света Елисавета“ – Плевен
Доц Конова
Доц. д-р Емилияна Конова, д.м., управител на МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен и Пловдив