Дванадесетокласници с профил “Биология и химия” от СУ “Иван Вазов” – Плевен, посетиха вчера Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” – Плевен, за да проведат открит урок на тема “Асистирана репродукция при човека и превенция на репродуктивното здраве”.

Образователната среща се състоя по инициатива на г-жа Катя Ралчева, преподавател по биология в училището, която за пореден път се довери на професионализма и компетентността на специалистите на МЦ КИРМ “Св. Плевен”, за да даде възможност на своите ученици да получат най-актуалната, практически обоснована и интересна информация по темата.    

В света на репродуктивната биология и медицина ги въведоха с вещина и внимание биологът Данаил Мартинов, доктор по медицинска биология и сертифициран биолог от  Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE), и изявеният акушер-гинеколог д-р Божанка Панева – Бързашка. 

Беше проследена историята на асистираната репродукция, както и на първото бебе, родено с помощта и на днес актуалните и прилагани инвитро техники. Дванадесетокласниците научиха какво представлява инвитро процедурата, какво означава стимулация на яйчници, как се селектират сперматозоиди, как се изваждат и оплождат яйцеклетки. Д-р Данаил Мартинов се спря и на развитието и култивирането на ембриони, както и на замразяването на яйцеклетки, сперматозоиди и ембриони.

Интерес сред учениците предизвика и изчерпателната информация за грижата за репродуктивното здраве. Младежите бяха провокирани да задават и много въпроси, отговорите на които им помогнаха да надградят познанията си по коментираните теми. Повечето от дванадесетокласниците са кандидат-студенти и вече са положили предварителни изпити по биология и химия в Медицинския университет.

Това е поредната образователна среща на екип на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен, и ученици от СУ “Иван Вазов” – Плевен. Вече е планирана изнесена лекция в училището за по-широка аудитория, за да се популяризира информацията за репродуктивното здраве сред тийнейджърите.

Екипът на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен твърдо вярва, че подобни образователни срещи повишават здравната култура на младежите и ги правят по-отговорни при правенето на бъдещи избори.