Ученици от 10, 11 и 12 “д” профилирани паралелки с биология на плевенската Математическа гимназия “Гео Милев” проведоха три обучителни семинара по репродуктивна биология и медицина в МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен.   

Образователните срещи се състояха по инициатива на Татяна Манойлова и Поля Вълова – учителки по биология в елитното плевенско училище. Младежите бяха въведени в света на репродуктивната биология с внимание и вещина от репродуктивните биолози д-р Нина Айвазова и д-р Данаил Мартинов, а в сферата на репродуктивната медицина получиха познания от изявения акушер-гинеколог д-р Татяна Бодурска.

Професионализмът и компетентността на специалистите на МЦ КИРМ “Св. Плевен” предизвикаха огромен интерес сред учениците, които имаха възможност да получат най-актуалната, практически обоснована и интересна информация по темата.    

Беше проследена историята на асистираната репродукция, както и на първото бебе, родено с помощта и на днес актуалните и прилагани инвитро техники. Младежите научиха какво представлява инвитро процедурата, какво означава стимулация на яйчници, как се селектират сперматозоиди, как се изваждат и оплождат яйцеклетки. Д-р Данаил Мартинов се спря и на развитието и култивирането на ембриони, както и на замразяването на яйцеклетки, сперматозоиди и ембриони, което предизвика огромен интерес. Обучаемите имаха възможност да наблюдават и сперматозоиди под микроскоп.

Интерес сред учениците породи и изчерпателната информация за грижата за репродуктивното здраве. Те бяха провокирани да задават и много въпроси, отговорите на които им помогнаха да надградят познанията си по коментираните теми. Повечето от учениците смятат да продължат своето образование в Медицински университет, затова оцениха семинарите в МЦ КИРМ “Св. Елисавета” като изключително полезни.

Това е поредната образователна среща на екип на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен, и ученици. За следващата учебна година вече са планирани семинари, в които ще се включат следващите три паралелки с профил биология от Математическата гимназия “Гео Милев” – Плевен.

Специалистите от екипа на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен, са убедени, че подобни образователни срещи повишават здравната култура на младежите и ги правят по-отговорни при правенето на бъдещи избори.