Д-р Диана Моландър, специалист в областите на здравословното хранене и диететиката и на имунологията, се присъедини към екипа на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив, от 1 септември 2023 г.  Тя провежда превантивна и медицинска хранителна терапия при различни болестни състояния и транслира науката за храненето в ежедневния живот. 

„Моята страст е да обучавам пациентите си на здравословен начин на живот, използвайки интегративен подход. Аз съм убедена, че всички заболявания и нарушения в здравословния баланс на човешкия организъм започват от гастроинтестиналния тракт. Микробиомът е идентичен на нашия пръстов отпечатък. Той е строго индивидуален и грижата за него е основно оръжие срещу всички болести“, категорична е д-р Моландър. 

Професионалното й развитие е богато и разнообразно. Завършва право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, но голямата й страст се оказват здравословното хранене и качественият начин на живот. Именно те я отвеждат в Чикаго, САЩ, където през 2005 г. стартира собствен бизнес в тази сфера (Youthful Aging LTD).

През 2011 г. завършва обучение по хранене в Cornell University, САЩ, след което преминава множество акредитирани следдипломни курсове за ролята на здравословното хранене при различни заболявания в The George Washington University и Stanford University, САЩ. През 2017 г. завършва “Медицина” (магистър) в Медицинския университет в Пловдив, а следващата година завършва следдипломно обучение по функционална медицина в САЩ. В периода 2020 – 2023 г. е редовен докторант по имунология – дисертационният й труд е на тема “3D бипринтиране на колоректален карцином – имунобиологични аспекти” (научен ръководител проф. д-р Виктория Сарафян, дм, дмн., Катедра медицинска биология при Медицински университет – Пловдив), а в периода 2021 – 2024 г. специализира „Диететика и хранене“ в същото висше училище. От 2021 г. води упражнения по нутригеномика и е съавтор на “Ръководство и изпитни тестове за студенти по нутригеномика” на Медицинския университет – Пловдив.

“Изграждането на доверие и стабилна връзка с моите пациенти е от първостепенно значение за мен. За постигането на пациентските здравни цели работата в екип е първото необходимо условие. Да виждаш индивидуалната трансформация и успеха на всеки отделен пациент, е невероятно чувство, особено когато знам, че ми е дадена привилегията да бъда част от грижата за здравето му”, признава д-р Моландър.

Тя създава основани на доказателства хранителни режими в грижите за пациентите си и фокусира вниманието си върху здравословния начин на живот, за да оптимизира цялостното благосъстояние на пациента. Опитът й дава уникалната възможност да създава индивидуални протоколи, използвайки подходите на функционалната медицина, когато е показано. Смята, че преди всичко нейната истинска съпричастност е това, което я отличава и позволява на пациентите й да се чувстват уверени в нейните грижи още от първото посещение.

Д-р Моландър консултира пациенти с различни заболявания, включително PCOS, SIBO, IBD, липидни нарушения, гастроинтестинални проблеми. Тя може да е полезна и на тези, които се стремят към общи превантивни мерки, както и на всички, които искат да оценят риска от развитие на определени заболявания и да следват план за оптимизиране на храненето си и начина си на живот, за да бъде предотвратено развитието на здравословни проблеми.

Д-р Моландър се стреми винаги да дава прекрасен пример за здравословен начин на живот на своите пациенти. Тя се занимава задълбочено с кулинария, професионален гмуркач е, обича катеренето и пътуванията и изучава различни култури и кухни. Хобито й е да реставрира стари къщи.

За записване на час за консултация при д-р Моландър:

Телефони: 032 / 280 054, 032 / 312 200 и 0882 386 426 – регистратура

Адрес: гр. Пловдив, ул. „Свети Горазд“ 6, етаж 1