Акушер-гинеколозите д-р Владимира Карагьозова и д-р Христо Йорданов и биолозите Габриела Делчева и Тодор Колев от МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив, се включиха в шестнадесетото издание на Софийския симпозиум по репродуктивна медицина, който се състоя на 25 и 26 ноември 2022 г. в София. Организатори на проявата са Институтът по репродуктивно здраве и Медицински комплекс „Д-р Щерев“, който беше и домакин на форума.

Събитието се проведе в обновен формат и с нова, изцяло практическа насоченост, като фокусът беше върху младите настоящи и бъдещи специалисти. Тазгодишното издание на симпозиума беше с ограничен брой участници – 50 делегати.

За пръв път специализираният форум в областта на асистираната репродукция, феталната медицина и оперативната гинекология предложи на 50 млади настоящи и бъдещи специалисти (студенти по медицина, специализанти, млади лекари, ембриолози и биолози) иновативна практическа програма с възможност за участие в hands on workshops след предварително записване в регистрационната форма в пет направления. 

Специалистите от екипа на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив, участваха активно в сесиите, като са удовлетворени от актуалността, практическата насоченост и всеобхватността им. Практическите занимания бяха в областта на приложение на: асистираните репродуктивни технологии – АГ част (хормонална стимулация, пункция на фоликули, ембриотрансфер); асистирани репродуктивни технологии – ембриологична и биологична част (IVF/ICSI оплождане, криопрезервация и допълнителни техники); феталната медицина (специализирани ултразвукови прегледи в трите триместъра на бременността); ендоскопската хирургия (практически занимания по оперативна гинекология); хирургията на млечна жлеза (образна диагностика и биопсия на лезии на гърда).