Д-р Светлана Пачкова – микробиолог и вирусолог, и д-р Светла Блажева – клиничен имунолог, от екипа на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен, участваха в IV-та Международна конференция „Светът на микробиома“ (WoM 2023), която се проведе в София от 26 до 28 октомври 2023 г. Най-големият научен форум, посветен на микробиома, обедини специалисти и учени от Европа, САЩ, Канада, Азия, Русия и България.

Бяха коментирани различни аспекти на микробиома и неговото влияние върху човешкия организъм: микробиом по време на бременност и влиянието му върху неонаталната микросреда, чревен микробиом и неговото значение в етиологията на различни гастроинтестинални заболявания, трансплантация на микробиом – възможно ли е, бъдещи перспективи и клинично значение, роля на про- и пре-биотиците в персонализираното хранене, както и много други актуални теми в областта.

Освен презентации, се проведе и постерна сесия, в която се включи имунологът д-р Светла Блажева с постер на тема “Проучване на имунните ендометриални клетки при жени с репродуктивни неуспехи и нарушена ендометриална микробиота”.

Светла Блажева
Д-р Светла Блажева

В една от работните срещи, организирана от Ridacom и DNA-Techynology, бяха разгледани актуалните данни, проучвания и приложения на молекулярно диагностичните методи Femoflor, Androflor и Enteroflor Kiddy. В нея участва и микробиологът д-р Светлана Пачкова, която изнесе доклад на тема “Ендометриална микробиота при жени с репродуктивни проблеми”. Бяха представени резултатите, получени от използването на Femoflor 16 при изследване на ендометриални биопсии при жени с репродуктивни неуспехи. 

Д-р Светлана Пачкова беше сред водещите лектори на събитието и сподели своя опит от практиката и алгоритъма на работа. Тя е от първите експерти в страна, които имплементираха успешно технологията Femoflor при изследване на ендометриален микробиом при жени с репродуктивни проблеми. 

Д-р Светлана Пачкова
Д-р Светлана Пачкова