На 11 юни в град Стара Загора се проведе за 11-та поредна година традиционната инициатива на Сдружение „Зачатие“ – Ден на репродуктивното здраве. Мотото на тазгодишното издание беше „Новите пътища към мечтаното дете“, а във фокус бяха актуалните медицински постижения в борбата със стерилитета. В срещата участваха и специалистите от МЦ „КИРМ“ Плевен и Пловдив – акушер-гинеколозите д-р Петър Иванов, д.м., д-р Динко Порязов и д-р Владимира Петрова, както и д-р Виолета Рилчева, д.м., специалист по вътрешни болести и андрология и д-р Сава Петров.

За пореден път се събраха на едно място бяха пациенти, специалисти и представители на държавните институции, с цел да се обсъдят новите методи в ин витро процедурите, проблемите в общинските програми и финансирането от Център за асистирана репродукция (ЦАР). На срещата бяха разгледани важни въпроси и предложения за работата на ЦАР. Представени бяха най-новите постижения и бъдещи насоки в развитието на репродуктивната медицина. Д-р Виолета Рилчева, д.м., специалист по вътрешни болести и андрология в МЦ „КИРМ“ – Плевен и д-р Сава Петров от МЦ „КИРМ – Пловдив“ направиха презентация на тема: „Мъжки фактор – повтарящи се спонтанни аборти в двойката“.

Пациентите отново имаха възможност в неформална обстановка да разговарят със специалистите и да поискат мнение за своите проблеми. Тази година, освен беседите, за първи път бе организирана Експо-алея „Новите пътища към мечтаното дете“, на която клиниките можеха да се представят, да говорят с пациентите, да ги информират за иновациите, които предлагат.