Днес, на връх 21 януари – Ден на родилната помощ, се родиха първите тризнаци, заченати ин витро в Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина”, Плевен. Любомир, Божидара и Виктория се появиха на бял свят тази сутрин в болницата в Стара Загора. Щастливото семейство – Лена и Любомир Христови са от Казанлък.

Екипът, който направи ин витро процедурата в Плевенската клиника, бе ръководен от акушер-гинеколог доц. д-р Светлозар Стойков.

С тризнаците, родените бебета от началото на 2009 г., заченати ин витро в Плевенския център, стават пет.

През 2008 г. в центъра са преминали 157 жени за ин витро процедри. От тях 157 са приключили цикъла. В момента бременните жени са 84. Най-много са семействата от Плевен, София, Русе, Велико Търново, Варна, Благоевград, Ловеч. Отчита се 54.9 % успеваемост. Родилите жени през 2008 г. са 19. Високият процент се дължи и на успешно стартиралата донорска програма за яйцеклетки.

За консултации и процедури са преминали близо 6912 пациенти. Интерес представлява разпределението на пациентите по населени места. Най-голям брой са от Плевен – над 2680, от София – 501, Велико Търново – 440, от Варна –346, от Русе – 300,. Данните сочат засилен интерес към центъра от страна на пациентите от цялата страна. Регистрира се и увеличаване на пациентите от Сливен, Стара Загора, Бургас, Кърджали, Смолян. Това се дължи както на отличния екип от специалисти, който работи в него, така и на модерната апаратура и комфортните условия. За повишаване на интереса към Ин витро центъра в Плевен има и инициативата на екипа за провеждане на безплатни консултации с пациенти в различни градове в страната. Провeдeнитe във Велико Търново, Габрово, Русе, Варна, Враца, Бургас, Пловдив консултации дават резултати.

Мъжете, посетили центъра за консултации и изследвания, са 1840. При 524 от тях е направен SDI тест, разширени спермограми – при 1038, обикновена спермограма – 127, микробиологични изследвания – при 623.

Броят на направените в центъра инсеминации е 64, като се отчита 15.6 % успеваемост.

Интензивна е работата в лабораторията в центъра. Направените изследвания
през 2008 г. са 19 475. Имунологичната лаборатория към МЦ „КИРМ” работи съвместно с клинични лаборатории в цялата страна. От лаборатория „Надежда” – Варна са изпратени кръв или серум за изследване на 159 пациенти, от Ин витро клиника „Селена” Пловдив – 22, Клиника по патологична бременност в болница – Русе – , Лаборатория „ „Репробиомед” София, Унидиамед” Благоевград.

На пациентите се предоставя възможност за консултация с психотерапевт. Психотерапията помага както на жените, така и на мъжете. Тя е от изключителна важност при лечението на стерилитета, а и при други пациенти.

МЦ „КИРМ” – Плевен работи по следните програми:
1. Програма за лечение на безплодие при жени на НЗОК
2. Програма „Нашите деца” на Фондация „Аристон S”
3. Проект „Мулти Мама” на Сдружение „Детски град”

За една година се родиха не само бебета, заченати ин витро. Зарадвани бяха много семейства, минали по дългия път на повтарящи се аборти. Други, търсили с години най-добрите и подходящи методи за диагностика и лечение на безплодието, намериха своето място именно в Плевен. Благодарение на професионализма и разбирането, които срещнат в центъра, много нови семейства тръгват по пътя към своето дете.