В продължение на ден проф. Каролин Кулам, водещ специалист в областта на репродуктивната медицина в САЩ и света, консултира пациенти, както и специалистите по акушерство и гинекология на Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” Св. Елисавета – Плевен.

Изключителният й опит в областта на репродукцията бе полезен, както за пациентите, така и за младите акушер-гинеколози в центъра. Според проф. Кулам, плевенският ин витро център е единственият в страна, който работи по американски образец, а истината е че в САЩ се постига най-висока успеваемост на ин витро процедурите в света. Според американския специалист, в света в последно време се разработва технологията за успешно замразяване на яйцеклетки. Така „една жена, може да съхрани младите си яйцеклетки, а когато реши да има дете, да може да се възползва от това”, каза тя.

Екип от плевенския ин витро център да отиде в клиниката в Атланта в САЩ, за да се обучи в замразяването на яйцеклетки. Това предложение е отправено към специалистите от  МЦ „КИРМ Св. Елисавета” в Плевен от проф. Каролин Кулам. Тя е една от най-добрите специалисти в областта на репродуктивната медицина и е призната, като такава от Американската и  Европейската асоциация по репродуктивна медицина по време на международния симпозиум в Хамбург миналия месец, когато й е връчена грамота от двете асоциации.

„В клиниката в Атланта, в която ще се обучава плевенският екип успеваемостта при оплождане на една замразена яйцеклетка стига до 55%, а ако те са две, процентът скача на 65”, обясни проф. Кулам. Такава успеваемост няма дори и при ин витро процедурите с незамразени яйцеклетки, коментира американският специалист. „Факт е, че това направление се развива само в САЩ, в Европа не, но това е бъдещето”, каза проф. Кулам.