ПРЕПОРЪКА ЗА ПАЦИЕНТИТЕ НА МЦ КИРМ
(ПЛЕВЕН, ПЛОВДИВ И БУРГАС)
ВЪВ ВРЪЗКА С РЕГИСТИРИРАНИ ПЪРВИ СЛУЧАИ НА
SARS-CoV-2 ВИРУС В БЪЛГАРИЯ
(08.03.2020 – ПЛЕВЕН И ГАБРОВО)

Уважаеми пациенти,
Във връзка с разпространението на SARS-CoV-2 в Европа и указанията на СЗО, МЗ и РЗИ – Плевен, в МЦ КИРМ – Плевен беше създаден Кризисен щаб. Tой изготви Програма за възпрепятстване на разпространението на SARS-CoV-2 на територията на лечебните ни заведения в Плевен, Пловдив и Бургас.
Програмата е в ход от 2 седмици и се спазва стриктно от служителите на центъра, както и се следи за нейното спазване от страна на пациентите.
С оглед на обявените от МЗ на 08.03.2020 год. два случая на потвърден SARS-CoV-2 във Втора клинична база на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен, същият ден беше проведено извънредно заседание на Управителния съвет и Кризисния щаб на МЦ КИРМ – Плевен.
За да предпазим максимално нашите пациенти и техните семейства, както и служителите на МЦ КИРМ от риска да попаднат в контакт с евентуални безсимптомни вирусоносители и развитие на заболяването COVID-19, считано от 09.03.2020 год., МЦ КИРМ променя организацията на дейността си в Плевен, Пловдив и Бургас, за неопределено време, както следва:
1/ Отменят се всички женски консултации, профилактични прегледи, и профилактични лабораторни изследвания;
2/ На всички пациенти, чиито посещения в клиниките не са свързани със спешност (стартирани ин витро процедури), ще бъде предложено да бъдат отменени часовете за по-късни дати, спрямо епидемиологичната обстановка в страната. Нашите акушерки и служителите от Регистратура ще се свържат с Вас, ако вече имате записани часове.
3/ Пациенти, които са били контактни с рискови пациенти и/или самите те имат симптомите на вирусна инфекция, следва сами да отменят часовете си, а ако са в ин витро процедура, да информират своите лекари.
4/ Пациенти, които въпреки предложената отмяна на часове, биха искали да посетят лекар, за когото имат запазен час, следва строго да спазват указанията в клиниките: да дезинфектират ръцете си на входа, където са поставени безконтактни дезинфектанти и да носят респираторни маски.
5/ В МЦ КИРМ – Плевен и МЦ КИРМ – Пловдив се забранява влизането на придружаващи лица, неподлежащи на преглед или консултация.
Апелираме към максимално запазване на спокойствие и максимална грижа за вашето и на близките ви здраве чрез ограничаване на участия в масови прояви, престой на публични места и в затворени помещения. Честото измиване на ръцете и използване на дезинфектанти е задължително.
Ще ви информираме за всички евентуални промени в дейността на клиниката, които биха настъпили съгласно указанията на МЗ и РЗИ.

Управителен съвет на МЦ КИРМ
08.03.2020 год.
Гр. Плевен