Пациентките на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – бременни или планиращи бременност, които са на терапия с нискомолекулни хепарини, или такава им предстои, поради установени генни или придобити фактори за тромбофилия, могат да са спокойни за нормалното протичане на лечението им.

Ако имате проблем с намирането на тези лекарствени препарати (Клексан, Фраксипарин) в аптечната мрежа, можете да се обърнете към своя акушер-гинеколог, за да промени индивидуалната ви схема в съответствие с коагулационния ви статус и гестационната седмица на бременността”, коментира по темата доц. д-р Емилияна Конова, д.м., клиничен имунолог и управител на Центъра.

При необходимост може да бъде препоръчан друг препарат от наличните в момента в аптечната мрежа, за да продължи спокойно започната терапия, докато отмине периодът на недостиг на нискомолекулните хепарини.

Недостигът на антикоагулантите в България е особено актуален през последните месеци, като търсенето на препаратите е нараснало с 30% в сравнение с миналата година по същото време, отчитат от Асоциацията на собствениците на аптеки в България. Нискомолекулните хепарини са много важни за протичането на успешна бременност при жените с тромбофилия. Терапията се назначава след необходимите изследвания и при необходимост може да се коригира всеки месец.

Има варианти да се реагира в създалата се ситуация на недостиг на хепарини в аптечната мрежа в страната, така че пациентките на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен и Пловдив, могат да са спокойни.