Андрологичната лаборатория на Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина „Св. Елисавета“ – Пловдив привлича много пациенти от цяла Южна България с комплексната оценка на мъжкия фактор, която предлага. Тук всички изследвания, манипулации и алгоритми на работа съответстват на световните стандарти. Препоръчително е лекар андролог първо да прегледа мъжа, като му направи ехография. След това се снема анамнезата и се назначават изследвания, които се извършват в Андрологичната лаборатория.

Екипът от младите биолози Габриела Делчева, Димитър Цанев и Роберт Узунов работи много всеотдайно, отговорно и на високо професионално ниво. Те са в постоянна комуникация с колегите си от същото звено на Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина „Св. Елисавета“ в Плевен, с които работят в пълен синхрон и партньорство, тъй като са едно цяло.

Имаме пациенти от Пловдив, София, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Бургас и други градове. Хората виждат в нас много коректни специалисти, с прекрасно отношение към тях и ни се доверяват. Има толкова много репродуктивни центрове, но явно не е случайно, че избират нашия. Повечето пациенти ни разказват за дългия и нерадостен път, по който са преминали. Правим специфичните изследвания, които не са правени преди това на други места, и пъзелът се нарежда. При тези пациенти се наблюдава успех през следващите месеци или година, или при следващата процедура ин витро“, споделя Габриела Делчева.

В Медицинския център в Пловдив се извършва всичко до самата процедура: изследвания, манипулации, които са необходими, стимулация, консултации от всички специалисти, а ин витрото се извършва при колегите им в Плевен. Когато постигнат положителни реултати, удовлетворението е огромно, както и това на пациентите. Делчева подчертава, че Андрологичната лаборатория към момента е абсолютно актуална. Постоянно се следи за новостите в световен мащаб и ако има нови тестове, които биха били полезни, веднага се внедряват.

Габриела Делчева

„Когато започнах работа тук през 2016 г., пакетът от мъжки изследвания беше по-оскъден, отколкото е в момента. С годините започнаха да се правят и допълнителни изследвания. С технологичното оборудване не се прави компромис. Другото много важно е, че всеки пациент има достъп до електронно досие и до всички резултати от неговите изследвания. В момента, в който прекрачи прага при нас, на регистратурата му се прави такова електронно досие, в което се вписват всички консултации, изследвания, резултати – всичко, което е правено в кабинетите на Медицински център КИРМ „Света Елиавета“ в Плевен, Пловдив или Бургас. Дори рецепти и препоръки са в това досие. Пациентът може след години да  го отвори и да намери необходимата информация – всичко се съхранява.“, пояснява Делчева.

Тя добавя, че лабораторните изследвания, които предлага Андрологичната лабораторията, са многобройни. Между тях са основна и разширена спермограма, SDI тест, тест за виталност, антиспермални антитела в еякулат, HBA тест за зрялост на сперматозоидите и др. Тук се извършват и специфични изследвания, като неутралната алфаглюкозидаза.

„И в Европа, и в САЩ този ензим се изследва. В България това изследване се смята за излишно, явно, но нашият опит показва, че не е, и в определени случаи е хубаво да се направи. Ние сме единствените, които го изследват. Понякога една хламидиална инфекция може да запуши надсеменника и да се окаже, че можем да открием сперматозоиди в тестиса, след което да направим една успешна ин витро процедура. При пациенти, които имат азооспермия, криптозооспермия, тежка олигозооспермия също се изследва, за да се уточни произходът на проблема“, уточнява Димитър Цанев, който от 5 години работи в Центъра.

Роберт Узунов (вляво) и Димитър Цанев.

В лабораторията се предлага и пълен пакет микробиологични изследвания. Сред извършваните манипулации са замразяване на сперматозоиди и инсеминации, както и обработка на материал, за да се проследи дали след това ще се подобрят показателите.

„Изследванията са специфични, защото са с андрологична насоченост. Много важно е, че ние сме сертифицирана лаборатория и работим по критериите и стандартите на Световната здравна организация (СЗО). Не всички лаборатории работят по тези критерии, а за пациентите е изключително важно.

Ние даваме пълна гаранция за нашите резултати, които са признати навсякъде по света. Това е много важно да се знае, за да може пациентите да направят своя информиран избор. Освен ежегодния вътрешен качествен контрол на работата в Андрологичната ни лаборатория, успешно проведохме и външен контрол на качеството от UK NEQAS (National External Quality Assessment Service)“, информира още Габриела Делчева. В практиката си биолозите често виждат спермограми, които са направени в центрове, които не са за репродуктивна медицина.

Биологът Димитър Цанев допълва друго важно преимущество на Андрологичната лаборатория: броенето на сперматозоидите се случва ръчно. „Работим ръчно, не използваме компютърно асистиран спермален анализ (CASA) и за мен това е плюс. Често се твърди, че CASA-та не прави грешки – да, така е. С помощта на компютър и камера към микроскопа информацията се заснема и се изпраща на компютъра. Той изчислява движенията на сперзатозоидите, на базата на това също се смятат моментни скорости и различни параметри. Може да се наблюдава и морфология. Но наименованието не случайно е „компютърно асистиран спермален анализ“, т.е. компютърът асистира човека, не го заменя. При нас е така – всичко трябва да се изброи на ръка. Времеемко и трудоемко е, но анализът е доста по-точен, а това е ценно. Случвало се е да броим и 10 пъти, защото искаме да сме сигурни в това, което ще дадем като краен резултат.“, коментира той.

„Брои се ръчно, защото има и проби, които са по-специфични – клетките не се разпределят равномерно и трябва повече наблюдение на различни полета, за да може да се даде адекватен резултат. След това се изчислява по формули дали резултатите са допустими“, пояснява още Габриела Делчева.

При ръчното броене биолозите се натъкват често пъти и на други находки. Понякога виждат бактерии или други клетки и насочват веднага пациента към допълнителни изследвания – например микробиологични. Също така в самото заключение на спермограмата си позволяват да насочат вниманието на лекаря, защото много от пациентите идват или самоназначили си изследването, или изпратени от друго място. „Стараем се да предадем на лекарите максималната информация, която виждаме, за да изготвят те най-необходимата и ползотворна терапия за пациентите“, споделя Димитър Цанев.

Димитър Цанев

Роберт Узунов допълва, че в Медицински център КИРМ „Св. Елисавета“ мъжът и жената се възприемат винаги като една имуногенетична двойка. Двамата партньори може да са имали деца от предишни партньори, но заедно да не могат да създадат потомство. „Има много причини и показатели, които могат да са увредени или да липсват. Ние сме сред първите репродуктивни центрове в България, които приложиха имуногенетичния подход. Прави се генотипизиране на KIR и HLA клас I KIR лиганди – това са лиганди, които експресира мъжът, и KIR рецептори, които експресира жената. Действието между тях самите, казано на популярен език, е като „ключ-ключалка“, т.е. създадени са един за друг. Несъответствието би могло да е основна причина за имунологично безплодие при дадена двойка. При този имуногенетичен подход доц. д-р Емилияна Конова, д.м., която е клиничен имунолог, играе най-важната роля в последващия етап на овладяване последиците от такъв вид несъответствие в организма на жената по време на имплантционния период и протичането на една нормална бременност“, споделя Роберт Узунов. Той добавя, че тук по-интересното е, че нито женският, нито мъжкият фактор са застъпени. При двамата партньори всичко е нормално като изследвания, няма индикации, че се случва каквото и да е, но де факто има един проблем, който е скрит – в гените.

„В Медицински център КИРМ „Св. Елисавета“ правим това изследване, имаме много наблюдения и заключения по тази тема. Центърът е изключително активно ангажиран с иновации в сферата на Репродуктивната медицина. С колегите в Плевен сме едно цяло. Ако забележим нещо допълнително при изследванията, правим запитване до тях дали са имали такъв случай, тъй като те са с по-голям опит от нас. В резултатите добавяме тази забележка, която да насочи вниманието на лекаря, и това понякога може да се окаже много ценно“, коментира още той.

Роберт Узунов

И тримата биолози в Андрологичната лаборатория на Медицински център КИРМ „Св. Елисавета“ – Пловдив, работят всеотдайно и в екип. Във всеки един момент знаят докъде е стигнал другият и какво следва да се направи. Постоянно надграждат знанията и уменията, които притежават, и се интересуват от всички новости в сферата им на професионална реализация. „Необходимо е изключително търпение, за да може да си адекватен към пациентите. Ние работим с пациенти, които са доста уязвими, и трябва да намерим подхода към тях, за да им покажем, че искаме да сме им полезни“, споделя Габриела Делчева.

Нездравословният начин на живот при мъжете веднага се вижда под микроскоп. Негативно се отразяват алкохолът, тютюнопушенето, злоупотребата с медикаменти, лошото хранене и др. – всичко това води до променя на показателите  на сперматогенезата. Биолозите смятат, че дори няма нужда да се коментират пагубните въздействия на наркотиците върху мъжкото здраве. „Марихуаната, например, намалява два показателя – подвижност и морфология“, споделя Димитър Цанев.

Той добавя, че повечето български мъже нямат нужната култура да си правят спермограма профилактично, а стигат до лабораторията, чак когато имат репродуктивен проблем. При не малко от тях в по-късна възраст се установяват проблеми, възникнали още в детска възраст. Общото мнение е, че щом мъжът има еякулат, значи има и сперматозоиди, но не винаги е така. Състояния като криптозооспермии или азооспермии понякога се получават при травма, дори лека. Може да са в резултат на инфекции. Така че е хубаво един мъж да си обръща внимание. Добре е всеки младеж на 18-19 години да си направи спермограма, за да види какво е моментното му състояние. И ако след 10 години резултатите са влошени, ще можем да направим съпоставка и да знаем какво и къде да търсим“, добавя Димитър Цанев.

Ежедневието на тримата биолози Габриела Делчева, Димитър Цанев и Роберт Узунов е изпълнено с предизвикателства, но и с огромно удовлетворение от възможността да са полезни на хората. „Имаме чудесна работна и научна среда. Една изключително мислеща обстановка, в която всички се подкрепяме и си взаимодействаме по най-добрия начин, за да сме максимално полезни на пациентите. А когато постигаме успехи, удовлетворението и щастието са неописуеми“, признават те.

******

Габриела Делчева

2014 г. – Завършва висше образование – бакалавърска степен в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, специалност „Биоинформатика“.

2015 г. – Завършва висше образование – магистърска степен в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, специалност „Репродуктивна биология“.

От месец април 2016 г. е част от екипа на МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен.

Участия

  • в IX Софийски симпозиум по репродуктивна медицина с международно участие, 06-07 ноември 2015 г.;
  • в XVIII Национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве, 09-12 март 2017 г.;
  • в Плевенски дни на репродуктивната медицина, 28-30 април 2017 г.;
  • в ХI Софийски симпозиум по репродуктивна медицина с международно участие, 20-21 октомври 2017 г.;
  • в XXII Национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве с международно участие, 03-06 юни 2021 г.

Публикации

Нормозооспермия – основни понятия, клинично значение и бъдеще. Рилчева В., Павлова Г., Цанев Д., Конова Е. Седма работна среща „Репродуктивна медицина 2017 – противоречия и консенсус“ 28-30 април 2017 г.

  1. Low levels of neutral alpha-glucosidase in men with infections caused by Chlamydia Trachomatis. D. Tsanev , S. Petrov, N. Ayvazova, D. Martinov, A. Dikova, G. Pavlova, E. Konova 11-13 октомври 2018 г.

Димитър Цанев

2012 г. – Бакалавър в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ , специалност „Компютърна химия“ с квалификация „Химик – компютърна химия.“

2018 г. – Магистър в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, специалност „Медицинска биология“ с квалификация „Медицински биолог“.

Участия

  • в Плевенски дни на репродуктивната медицина, 28-30 април 2017 г.;
  • в 10th Congress of the European Academy of Andrology (EAA), 11-13 October 2018.

Публикации

Нормозооспермия – основни понятия, клинично значение и бъдеще. Рилчева В., Павлова Г., Цанев Д., Конова Е. Седма работна среща „Репродуктивна медицина 2017 – противоречия и консенсус“ 28-30 април 2017 г.

Low levels of neutral alpha-glucosidase in men with infections caused by Chlamydia Trachomatis. D. Tsanev , S. Petrov, N. Ayvazova, D. Martinov, A. Dikova, G. Pavlova, E. Konova 11-13 октомври 2018 г.

Imipramine treatment of retrograde ejaculation – case report. S. Petrov, D. Tsanev, D. Martinov, N. Ayvazova, E. Konova 11-13 октомври 2018 г.

Роберт Узунов

2017 г – Биолог в Институт по микробиология към Българската академия на науките – гр. Пловдив.

2018 г – Придобиване на образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ по Молекулярна биология – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

2019 г – Придобиване на образователно-квалификационна степен „Магистър“ по Репродуктивна биология – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, професионална квалификация „Биолог – ембриолог“.

2019 г – Биолог в IVF Clinic New Life – гр. Пловдив.

2020 г – Участие в ХХI Национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве с международно участие, 05 – 08 март 2020г. Хотел „Рила“, к.к Боровец.

От 2020 г. – част от екипа на МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Пловдив.