Открит урок по репродуктивно здраве изнесоха специалисти от Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” – Плевен пред единадесетокласници в Професионалната гимназия по туризъм “Алеко Константинов” – Плевен. Презентацията се състоя по покана на медицинската сестра на училището – Надя Банчева, а на срещата присъства и зам.-директорката Йорданка Вълчева.  

Д-р Божанка Панева – Бързашка – акушер-гинеколог, и Данаил Мартинов – биолог, доктор по медицинска биология, запознаха младежите с рисковете за репродуктивното здраве от безсимптомно протичащите половопредавани инфекции, като хламидии, микоплазми и уреаплазми. Д-р Панева акцентира върху дългосрочния ефект от заразяването с човешкия папиломавирус (HPV), който е отговорен за рака на шийката на матката, както и върху начините за предпазване от всички тези опасни инфекции.

Младите хора научиха още, че профилактичните прегледи са много важни и те трябва да се провеждат ежегодно. За момичетата е желателно да се прави ехография, микробиология на влагалищен секрет и цитонамазка, за да може в бъдеще да има по-малко репродуктивни проблеми, препоръча д-р Панева.

При момчетата безсимптомно протичащите половопредавани инфекции могат да предизвикат отклонения в показателите на спермалния анализ, изразяващи се с влошаване на морфологията, подвижността и концентрацията на сперматозоидите, като тези отклонения могат да намалят оплодителния им капацитет, а в най-лошия случай да доведат и до липса на сперматозоиди в семенната течност.

Важно е и младите мъже профилактично да си правят спермограма и да се изследват за носителство на инфекции, за да се лекуват, ако е необходимо, и да не пренасят инфекцията на своите партньорки, съветват специалистите, които споделиха и ярки примери от своята практика, като проследиха причинно-следствените връзки между проблемите.

Учениците възприеха с интерес и информацията за процедурата инвитро. Те се запознаха с всички отделни етапи на нейното протичане – стимулацията на яйчниците за IVF и ICSI процедура, развитието на ембрионите в лабораторни условия и ембриотрансфера, като информацията беше онагледена с видеопрезентация. Бяха проследени и различните етапи от развитието на плода в майчиния организъм, а единадесетокласничките научиха как да изчисляват овулацията си спрямо продължителността на месечния цикъл, за да могат да се предпазят от нежелана бременност.

Образователната среща с ученици от ПГ по туризъм “Алеко Константинов” в Плевен е част от дългосрочна кампания на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен с управител доц. д-р Емилияна Конова, д.м. Здравните дискусии ще продължат и имат за цел да се повиши здравната култура на младите хора. В партньорство с БЧК – Плевен специалисти от МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен провеждат и срещи с ученици на темата ХИВ/СПИН.