Новият дом на Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина „Св. Елисавета“, който се намира в централната част на Пловдив (ул. „Св. Горазд“ 6, ет. 1), беше открит тържествено вчера – в деня на Св. Емилия.

Събитието уважиха много колеги, приятели, гости и партньори на клиниката. Красиво начало на празника поставиха Боряна Бешева – сопрано, и Даниел Меса – тенор, от Общински хор “Гена Димитрова” – Плевен, с диригент Анелия Дечева, които изпълниха песента “Един нов свят” и чрез нея отправиха към присъстващите посланието, че чудесата съществуват, а мечтите се сбъдват – с вяра и много любов. Те развълнуваха аудиторията и с емоционалната песен “Молитвата” от репертоара на Селин Дион и Андрея Бочели. 

Боряна Бешева и Даниел Меса

Събитието беше повод присъстващите да си припомнят историята на Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета”, създаден преди 15 години в Плевен от доц. д-р Емилияна Конова, специалист по клинична имунология и управител на Центъра, и доц. д-р Румен Русев, който по това време е директор на Имунологичната лаборатория Миленова в Чикаго, САЩ. Първоначално сформираният, ентусиазиран екип се състои от 13 души, без опит в асистираната репродукция.

Благодарение на доц. Русев, част от тях имат възможност да преминат обучение в Райнхарт център за репродуктивна медицина в Чикаго – под ръководството на проф. д-р Каролин Кулам, един от водещите акушер-гинеколози в САЩ и учен с множество научни публикации, а след това квалификацията на плевенския екип продължава и при д-р Кателия Александров, акушер-гинеколог в гр. Варна.

Идеята за създаване на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен е да се сформира екип от различни специалисти в областта на репродуктивната медицина, за да се осигурят на пациентите с репродуктивни проблеми комплексни подходи в диагностиката и лечението, които да доведат до успешно зачеване и износване на бременността.

Посещаван от пациенти от цялата страна и три континента, МЦ КИРМ “Св. Елисавета” разширява дейността си извън пределите на Плевен: в Бургас през 2014 г., като продължение на дългогодишните консултации на доц. Конова в града, и в Пловдив, където през 2015 г. е разкрит втори център в Район „Южен“. Той предлага на своите пациенти възможности за прегледи и консултации с акушер-гинеколози, ендокринолози/андролози, имунолог. Освен това Андрологичната лаборатория има възможности за пълен спермален анализ, включително за микробиологични и вирусологични изследвания.

Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” е място, което дава възможност за научно и академично развитие на своите лекари и биолози, повечето от които са хабилитирани лица и преподаватели в Медицинските университети в Плевен и Пловдив. Разработват се докторантури, научни проекти, организират се научни събития, посещават се международни конгреси и обучителни курсове. Научното развитие е част от мисията на Центъра, а именно: чрез безкомпромисен професионализъм, качество и осъзната отговорност да оправдае доверието и надеждите, с които пациентите го посещават.

Днес, 15 години след създаването на Центъра, екипът се състои от 70 човека в Плевен и Пловдив и включва опитни специалисти в областта на акушерството и гинекологията, репродуктивната ендокринология, медицинската генетика, репродуктивната имунология, андрологията, ембриологията, микробиологията и вирусологията и психологията. Кабинетите и лабораториите на Центъра са оборудвани със съвременна апаратура, непрекъснато обновяваща се и без компромис в качеството.

Близо 1 700 деца са се родили чрез методите на асистираната репродукция от създаването на Центъра в Плевен през 2007 г. до края на 2021 г. Тази статистика е повод за радост, гордост и огромна мотивация за бъдещи успехи на екипа. Общият процент на клиничните бременности пък е съизмерим с най-високите европейски и световни стандарти в областта на репродуктивната медицина. 

МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ е създател и организатор на Плевенските дни на репродуктивната медицина – продължение на Плевенските имунологични дни. Научният форум, който е част от Академичния календар на Медицинския университет в Плевен, в годините се утвърждава като престижно и чакано с нетърпение национално събитие, на което се дискутират съвременните постижения и противоречия във фундаменталните и практически аспекти на диагностиката и лечението на репродуктивните неуспехи. Специално по този повод в Плевен се събират изявени български и чуждестранни специалисти от различни области на репродуктивната медицина, а събитието има дългосрочен отзвук в националните и международни научни среди. 

През тези 15 години МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ не спира да работи в три основни направления – като лечебно заведение, в което се извършват диагностика и лечение на пациенти; като център с програми за благотворителност и като център с активна подкрепа на социалния и културен живот. Хиляди са проведените безплатни консултации и изследвания в различни градове на България.

Многобройни са случаите, в които Центърът изцяло поема финансирането на инвитро процедури на пациенти, които са направили поредица от неуспешни такива. Тази помощ е благословена и вече има много деца, родени в резултат на тази благотворителност.

Благотворителните инициативи на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен и Пловдив не се изчерпват само с това. Клиниката продължава с подкрепата си към писатели, музиканти, танцьори, певци, художници и творци от всички сфери на изкуството. Всяка година организира безплатенКоледен концерт за плевенчани с участието на Плевенската филхармония, Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и изявени музиканти от страната, включително от Пловдив, подкрепя и различни фестивали и пленери в града и България.

Всички усилия на екипа са вдъхновени и благословени от една идея и тя винаги стои над всичко – нарича се Човеколюбие, припомниха от Центъра.

Отец Апостол благослови всички присъстващи гости на празника.

В обръщението си към гостите на откриването на новата сграда на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” в Пловдив доц. Конова разказа за положените сериозни усилия, за да се даде нов живот на една от старите сгради в Пловдив. Нейната история започва през 1935 г, като основите й са положени от футболната легенда от “Ботев” Пловдив – Станчо Проданов – Зигото, който е част от отбора в периода 1922-1932 г., спечелил титлата Държавен шампион на България през 1929 г. По времето на социализма сградата функционира като Работническа поликлиника, а след това площта и предназначението й се разширяват.

В знак на признателност и благодарност към хората и фирмите, които със своите професионализъм и отговорност допринасят за нейното обновяване и превръщането й в медицински център, доц. Конова връчи благодарствени грамоти на инж. Георги Дамянов, управител на фирма „Дамянов – 63” ЕООД – Пловдив, на инж. Михаил Махов, управител на “Виктори ЛМД” ЕООД – Пловдив, и на Иван Попов от МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив – за неуморния труд и всеотдайността.

Инж. Георги Дамянов поднася букет на доц. Конова и получава благодарствена грамота от нея.

Доц. Конова подчерта, че Пловдив е град с традиции и високи постижения в областта на медицината, а Медицинският университет в града е с висок рейтинг и е водещ сред медицинските университети в България. “Вярвам, че МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив, на новото си място и с възможностите на своя екип и апаратура ще допринесе за качествената диагностична и лечебна дейност в града”, каза тя и допълни, че ще продължи партньорството на Центъра с лечебните заведения и всички лекари, за които екипната работа е част от успеха.

На добър час на екипа на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив! Отстоявайте и развивайте традициите и принципите на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен. Когато е трудно и изгубвате пътя, винаги си задавайте въпроса ЗАЩО? Защо сме тук? Ние сме тук за нашите пациенти, за тези, които ще отворят тази врата, защото ни вярват и ни поверяват здравето и надеждите си. На добър час, колеги! Бъдете здрави всички!, отправи сърдечни пожелания към екипа доц. Конова.

Емил Саралийски, секретар на Район “Централен” – Община Пловдив, поздрави целия екип и управителя на Центъра за сериозните постижения в 15-годишната история на лечебното заведение и пожела на всички още много успехи. “Радвам се, че на територията на Район „Централен“ намери място ново лечебно заведение, чиято мисия е да дарява щастие на хората”добави той.

Букет с цветя за доц. Конова от г-н Емил Саралийски.

Отец Апостол от храм “Св. Неделя” – Пловдив отслужи водосвет за здраве, за да е благословено начинанието и Небето да закриля пациентите и екипа на МЦ КИРМ “Св. Елисавета”.

Кулминационният момент настъпи и доц. Конова и г-н Саралийски прерязаха лентата, плиснаха менче с вода и обявиха новия дом на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” в Пловдив за открит.

По стар български обичай домакините посрещнаха гостите с пита и мед, а посетителите имаха възможност да разгледат стилния интериор и красивите картини и пластики от имените български автори, докато се наслаждаваха на изпълненията на цигуларя Чавдар Вълков – концертмайстор на Плевенската филхармония.

Чавдар Вълков

Доц. Конова получи много цветя, подаръци и топли пожелания за здраве и успехи на целия екип. Колегите й я изненадаха с икона на Св. Елисавета – да я закриля в дни на радост или изпитания.

Доц. д-р Емилияна Конова, д.м., и екипът на МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Пловдив в новооткритата сграда.

По-късно присъстващите разгледаха красива изложба на открито с акварели и малки пластики на тема “Майчинство” на изявения плевенски творец Красимир Рангелов.