С водосвет екипът на Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” в Плевен отбеляза Деня на благата вест – 25 март. По традиция отец Петко отслужи литургия за здраве на екипа в здравното заведения и неговите пациенти. Да носят благата вест всеки ден, пожела на всички работещи в центъра отец Петко.

Водосветът се отслужи на втория етаж на обновения център. Отец Петко обяви патрона, който екипа на медицинския център в Плевен избра – Св. Елисавета и освети нейна икона.

МЦ КИРМ Плевен избра за патрон Св. Елисавета, защото нейната съдба е сходна с тази на част от пациентите на центъра.

Според църковните писания, в дните на цар Ирод, който управлявал Юдея от 30 г. преди Рождество Христово до 3 години след Рождество Христово, живял в град Хеврон един свещеник, на име Захарий, със жена си Елисавета, която била братовчедка на света Ана, майката на св. Богородица.

Захарий и Елисавета били праведни пред Бога: живеели според всички заповеди и наредби Господни. Те били в напреднала възраст. Нямали деца. На тая възраст не можели и да се надяват, че ще им се роди чедо. Но въпреки това се молели усилено на Бога да стори с тях чудо: да им даде син, както в древност дарил с рожба престарялата Сарра.

Ангел възвестил на Захарий не само това, че ще му се роди син, но и това, че тоя негов син ще бъде велик светец и предтеча на Изкупителя на човечеството.

Скоро Елисавета заченала. Благочестивите съпрузи топло благодарили на Бога, че проявил към тях тази велика милост.