Над 130 деца, заченати ин витро или родени след и благодарение на терапия на родителите, събра на празник Плевенският ин витро център КИРМ „Св. Елисавета”. На 1 юни – Световния ден на детето, площадът през Художествената галерия „Илия Бешков” се превърна в детска приказка. От цялата страна дойдоха деца с колички – единични, двойни и тройни. Семейства от София, Варна, Русе, Велико Търново, Монтана, Търговище, Стара Загора, Троян, Плевен доведоха своите рожби, за да празнуват заедно с екипа на ин витро центъра.

Най-големите малчугани – четири годишни, спокойно се разхождаха и танцуваха с клоуна Бобо, а най-мъничките – на месеци, надничаха от детските колички. Стотици усмивки грейнаха при появата на доц. Емилияна Конова, д-р Алкан Емин, д-р Ивайло Бързашки и целия екип на ин витро център Плевен. Поздравите, пожеланията и снимките за спомен не спряха в продължение на два часа. Радостта на всички бе огромна. Не липсваха и сълзи от вълнение в очите на родителите.

От началото на дейността на центъра до днес, родените след ин витро процедури деца са 301. Майките са 201. Общо тройките са 14, двойките – 72. МЦ КИРМ – Плевен има сключен договор с Център „Фонд за асистирана репродукция„. От началото на неговото функциониране до днес, родилите жени, финансирани от държавния фонд са 57, а родените деца – 93.

Родените деца – 93, са една седма от общия брой на родените до сега в цялата страна деца по фонд – 648. Процедури, финансирани от фонда се извършват в 19 ин витро центъра. Съгласно предоставената от Фонда статистика, МЦ КИРМ Плевен е с рекордно висока за страната успеваемост и най-висок относителен дял на родени деца – една седма са децата на Плевен, при общ брой на центровете – 19.