Преди година доц. Емилияна Конова, д.м., и Емил Саралийски, секретар на Район “Централен” – Община Пловдив, прерязаха лентата на новата сграда на МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ в града.

Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” с управител доц. д-р Емилияна Конова празнува една година в новия си дом в центъра на град Пловдив. В Деня на Св. Емилия, 30 май 2022 г., модерната и красива сграда на ул. „Св. Горазд“ 6, ет. 1 беше открита тържествено с водосвет, а музикални изпълнения наситиха празника с много красота.  

Събитието уважиха много колеги, приятели, гости, представители на местната власт и партньори на клиниката, за да пожелаят нови успехи на целия екип. В обръщението си към присъстващите доц. Конова разказа за положените сериозни усилия, за да се даде нов живот на една от старите сгради в Пловдив. Нейната история започва през 1935 г, като основите й са положени от футболната легенда от “Ботев” Пловдив – Станчо Проданов – Зигото, който е част от отбора в периода 1922-1932 г., спечелил титлата Държавен шампион на България през 1929 г. По времето на социализма сградата функционира като Работническа поликлиника, а след това площта и предназначението й се разширяват.

Доц. Конова подчерта, че Пловдив е град с традиции и високи постижения в областта на медицината, а Медицинският университет в града е с висок рейтинг и е водещ сред медицинските университети в България. “Вярвам, че МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив, на новото си място и с възможностите на своя екип и апаратура ще допринесе за качествената диагностична и лечебна дейност в града”, каза тя и допълни, че ще продължи партньорството на Центъра с лечебните заведения и всички лекари, за които екипната работа е част от успеха. „Ние сме тук за нашите пациенти, за тези, които ще отворят тази врата, защото ни вярват и ни поверяват здравето и надеждите си. На добър час, колеги!”, пожела на екипа преди година доц. Конова.  

Новото начало беше повод присъстващите да си припомнят историята на МЦ КИРМ “Св. Елисавета”, създаден преди 16 години в Плевен от доц. д-р Емилияна Конова, специалист по клинична имунология и управител на Центъра, и доц. д-р Румен Русев, който по това време е директор на Имунологичната лаборатория Миленова в Чикаго, САЩ. Първоначално сформираният, ентусиазиран екип се състои от 13 души, без опит в асистираната репродукция.

Благодарение на доц. Русев, част от тях имат възможност да преминат обучение в Райнхарт център за репродуктивна медицина в Чикаго – под ръководството на проф. д-р Каролин Кулам, един от водещите акушер-гинеколози в САЩ и учен с множество научни публикации, а след това квалификацията на плевенския екип продължава и при д-р Кателия Александров, акушер-гинеколог в гр. Варна.

Идеята за създаване на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен е да се сформира екип от различни специалисти в областта на репродуктивната медицина, за да се осигурят на пациентите с репродуктивни проблеми комплексни подходи в диагностиката и лечението, които да доведат до успешно зачеване и износване на бременността.

Чавдар Вълков, концертмайстор на Плевенската филхармония.

Посещаван от пациенти от цялата страна и три континента, МЦ КИРМ “Св. Елисавета” разширява дейността си извън пределите на Плевен: в Бургас през 2014 г., като продължение на дългогодишните консултации на доц. Конова в града, и в Пловдив, където през 2015 г. е разкрит втори център в Район Южен. Той предлага на своите пациенти възможности за прегледи и консултации с акушер-гинеколози, ендокринолози/андролози, имунолог. Освен това Андрологичната лаборатория има възможности за пълен спермален анализ, включително за микробиологични и вирусологични изследвания.

Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” е място, което дава възможност за научно и академично развитие на своите лекари и биолози, повечето от които са хабилитирани лица и преподаватели в Медицинските университети в Плевен и Пловдив. Разработват се докторантури, научни проекти, организират се научни събития, посещават се международни конгреси и обучителни курсове. Научното развитие е част от мисията на Центъра, а именно: чрез безкомпромисен професионализъм, качество и осъзната отговорност да оправдае доверието и надеждите, с които пациентите го посещават.

Днес, 16 години след създаването на Центъра, екипът се състои от 70 човека в Плевен и Пловдив и включва опитни специалисти в областта на акушерството и гинекологията, репродуктивната ендокринология, медицинската генетика, репродуктивната имунология, ревматологията, андрологията, ембриологията, микробиологията и вирусологията и психологията. Кабинетите и лабораториите на Центъра са оборудвани със съвременна апаратура, непрекъснато обновяваща се и без компромис в качеството. От края на 2022 г. Клиничната лаборатория, Клиничната имунология и Лабораторията по микробиология работят с НЗОК.

Над 1 700 деца са се родили чрез методите на асистираната репродукция от създаването на Центъра в Плевен през 2007 г. до края на 2022 г. Тази статистика е повод за радост, гордост и огромна мотивация за бъдещи успехи на екипа. Общият процент на клиничните бременности пък е съизмерим с най-високите европейски и световни стандарти в областта на репродуктивната медицина. 

През тези 16 години МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ не спира да работи в три основни направления – като лечебно заведение, в което се извършват диагностика и лечение на пациенти; като център с програми за благотворителност и като център с активна подкрепа на социалния и културен живот. Хиляди са проведените безплатни консултации и изследвания в различни градове на България.

За изминалата една година в новия си дом МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив, увеличи своя екип с нови специалисти и разшири дейностите си, като не спира да се развива и да следва неотклонно и всеотдайно поставените цели – в името на пациентите.   

Боряна Бешева – сопран, и Даниел Меса – тенор, от Общински хор „Гена Димитрова“ – Плевен, с диригент Анелия Дечева.