Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” – Плевен, с управител доц. д-р Емилияна Конова, д.м. подкрепи с дарение първото издание на Фолклорния събор „Кайлъшка шевица“, който се състоя с голям успех на 29 юни на Мечата поляна в парк “Кайлъка” в Плевен.

Събитието беше организирано от Танцов клуб “Веселяци” – Плевен, с ръководител Цветен Димитров в партньорство с Община Плевен, Областна администрация – Плевен, и Регионалния исторически музей – Плевен. Специални гости бяха председателят на Общинския съвет в Плевен доц. д-р Иван Малкодански и заместник-областният управител Виолета Иеремиева.

Стотици участници от цялата страна се включиха в събора – сред тях цели групи от Севлиево и Кнежа. Екипът на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен, беше представен от Габриела Симеонова, Деница Ганева и д-р Данаил Мартинов, които са част и от Танцов клуб “Веселяци”.

Вълнуващото събитие започна с дефиле на участниците от Моста в началото на парк „Кайлъка” до Мечата поляна. Входът беше свободен, но имаше изискване облеклото да е народни носии. Целта на организаторите на събитието е да провокират завръщане към българските корени и да възкресят традиционните български събори, на които всички са се забавлявали чрез народното творчество и са общували непринудено и с радост.

Посетителите видяха различни занаяти. Представиха се Цветомир Велешки – с арткерамика, Неда Личева – с художествена керамика, Валентин Каракачанов – с ножарство, Кирил Митрашков – с ковачество, Николай Кунов – с папукчийство, Ваня Йосифова – с изработката на народни носии и булчински носии, Иван Фискучев – с пирографство, Ирина Цветанова – с фолклорни картини, и Мирослав Маринов – с пчеларство.

Състоя се Конкурс за най-добро традиционно тестено печиво от Плевенски регион. Регионалният исторически музей – Плевен, показа автентични носии от фонда на отдел „Етнография „. Бяха представени традиционни празнични носии – мъжки и момински, от села по поречието на реките Вит и Осъм: момински празничен костюм от село Комарево, празничен летен костюм на млад мъж от село Брест, момински празничен костюм от село Малчика и костюм на млад мъж от село Коиловци.

В програмата на събора се включиха Детски танцов състав с ръководител Е. Лазарова, народната певица Петя Банева, Танцов клуб „Веселяци“, както и певецът Светлозар Христов – Заро. Децата се забавляваха в творчески работилници и с интересни игри.

Съборът имаше и своята благотворителна кауза – бяха събрани средства в подкрепа на лечението в Москва на 32-годишната Нели Теодосиева в Москва, която страда от множествена склероза.

Организаторите на събора предвиждат той да се утвърди във времето, за да предаваме на нашите деца традициите и любовта към родното.

Габриела Симеонова