По традиция, в края на годината, екипът на МЦ КИРМ „Св. Елисавета” събра съмишленици и приятели, пациенти, общественици, хабилитирани преподаватели и медицински специалисти, на празничен концерт. Това стана на 15 декември вечерта в клуб „Анаконда“ в Плевен.

На празника бяха връчени годишните награди на ин витро центъра, които са признание и поклон пред човешкия дух, усилия, талант и отговорност.

Тази година доц. д-р Емилияна Конова, управител на центъра, връчи наградата Специалист на годината на д-р Виолета Рилчева, специалист по вътрешни болести, с думите: „Наградата се присъжда на една млада жена, за която уверено можем да кажем – да, нейната мисия е да бъде лекар. Когато дойде в центъра като специалист по вътрешни болести, тя прие предизвикателството да създаде нещо ново за България – един нов подход към диагностиката и лечението на мъжа, който иска да стане баща. И от тогава – не е спирала да върви напред. Понякога се задъхва от умора, надбягва времето, но винаги е там – за нашите пациенти. Чете много, усъвършенства се навън и ни сверява часовниците с Европейско време. Всички сме спокойни, когато прочетем „Мъжът може да встъпи в процедура“, подпис – д-р Виолета Рилчева.“

Наградата Майка на годината 2011, бе дадена на Христина Атанасова от Плевен, която дари живот на едно прекрасно момченце – Александър. По думите на доц. Конова, Христина се е доверила на акушер-гинеколога д-р Стефан Стефанов и заедно с него, с много търпение и общи усилия, стигнаха до щастливия резултат.

Третата награда – Плевенчанин на годината бе присъдена на Анелия Дечева, диригент на общински хор „Гена Димитрова“.
При връчването на приза, доц. Конова сподели пред присъстващите: „Присъждам наградата на наш съгражданин, който с духа и делата си ни показва, че не мястото прави хората, а хората – правят мястото. Не мога да я нарека Плевенчанка, наричам я гражданин на света. Не мога да я нарека съвременник, идва от миналото и отдавна е в бъдещето. Студентка по дирижиране на известния български диригент – Крикор Четинян в Пловдивската академия за музикално и танцово изкуство. Пее и дирижира на големите сцени в Европа и Америка. За нейния глас и дух няма граници. Тя не просто дирижира Общинския хор „Гена Димитрова“, тя дирижира музикалния дух на Плевен, изпълва пространството над града с феерията, таланта и радостта на своята харизма, а когато стъпва на сцената, знаем, че духът на великите композитори я следва.“

В края на годината екипът на МЦ КИРМ „Св. Елисавета” направи и равносметка за постигнатото. Доц. Конова представи данни за изминалите близо пет години. Тя каза, че от създаването на центъра до днес, са били извършени 1097 ин витро процедури, а само през 2011 год. – 384 семейства са избрали плевенския център. Общият брой на родените след ин витро деца вече е 353, а само през 2011 – щастливо са проплакали 116 новородени. Според статистиката на фонда, финансиращ процедурите, ин витро центърът в Плевен е на второ място по брой процедури за 2011 год. сред общо 20 центъра, сключили договор, като 12 от тях са утвърдени Софийски клиники.

За настроението на всички присъстващи на концерта се погрижиха невероятните млади таланти и солисти на хор „Гена Димитрова”. Те блеснаха с изключителните си изпълнения под уникалното светлинно шоу на клуб „Анаконда”.