По традиция вече, в края на годината, екипът на МЦ КИРМ „Св. Елисавета” събира съмишленици и приятели, пациенти, общественици, хабилитирани преподаватели и медицински специалисти, на празничен концерт.

Тази година „Коледна приказка” бе със специалното участие на Еделина Кънева и Марио Николов, Плевенска филхармония, с диригент Деян Павлов и Общинска хорова формация „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева.

По традиция, на този ден, доц. д-р Емилияна Конова, управител на МЦ КИРМ „Света Елисавета” връчи годишните награди на центъра.

Наградата „Специалист на годината 2014” бе присъдена на Филиз Мехмедова, медицински лаборант, която е част от екипа на центъра от началото на неговото създаване.  „Досадното взимане на кръв в нейните ръце е докосване на фея, а зад подписа й стоят точни и прецизни резултати. Резултати, без които никой от нас не би успял в лечението на пациентите. Тя е незаменима част от нас, тя е част от успеха, част от сбъдването на Чудото”, каза при представянето й доц. Конова.

Призът  „Майка на годината 2014” е за Величка Нейчева–Бошнякова от Пловдив. Завършила е режисура в Минск. Поставяла е спектакли в театрите във Варна и Кърджали. Има две награди за режисура на международния фестивал на любителските театри в Каварна през 2010 за  „Полковникът птица” и голямата награда за „Доктор” на Бранислав Нушич.  Любовта и актьорът Цветан Бошняков я отвеждат в Северна България – в Козлодуй, където продължава да твори с театралните състави на читалището и Ломския драматичен театър. И където ще тръгне по дългия и труден път на майчинството – да се бори, да се надява, да губи битките, да започва отново и отново. Според д-р Бързашки, нейният лекар, тази крехка жена е символ на силата на майчината любов.  През октомври, Вили дари живот – на Лора и Марта, които озариха живота й.

При приемането на наградата Величка Бошнякова поднесе своите благодарности на доц. Конова, че е събрала екип от толкова топли, усмихнати хора и прекрасни професионалисти. „Борете се за любовта си, за човека до себе си, показвайте на децата си, че ги обичате.” каза развълнуваната Майка на годината.

За „Плевенчанин на годината” тази година екипът на МЦ КИРМ определи художника Иван Велчев – Йово. Тази награда се връчва на плевенски творец, който е избрал да остане в Плевен, да твори тук, да работи тук и с делата си да съхранява духовността и славата на нашия град. Йово е роден в Плевен, живее тук, но е гражданин на света. Защото четката му извайва върху платното формите и цветовете на безграничния свят. Защото рисува на площада на художниците на  Монмартър, сяда върху камъка на Ел Греко и като него съзерцава Толедо, защото платна с неговия подпис красят галерии, самостоятелни изложби и частни колекции в Германия, Финландия, Италия, Холандия, Белгия, Унгария, Франция, Швейцария.

„Респектираща за мен е тази награда и благодаря на организаторите, че  забелязаха моя скромен принос за развитието на града.”, каза при получаването на отличието Йово.

Връчването на наградите на МЦ КИРМ беше последвано от Коледната приказка на талантливите плевенски музиканти и гостите – солисти на Концерта.