Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” – Плевен. въведе иновативния и високотехнологичен метод за селектиране на качествени сперматозоиди Fertile Plus Chip. Микрофлуидната система позволява селектирането на сперматозоиди с ниска ДНК-фрагментация, като това увеличава шансовете за нормално оплождане и развитие на ембрионите в инвитро условия, пояснява д-р Данаил Мартинов, д.б., от Андрологичната лаборатория на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен.

Предимството на микрофлуидната селекция е, че не се изисква предварителна обработка на семенната проба чрез стъпки на центрофугиране, което би могло да доведе до повишаване на оксидативния стрес и допълнително увреждане на спермалната ДНК, а това е изключително важно при мъжете с висок процент на ДНК-фрагментация.

Ако до скоро подвижността и морфологията бяха основните показатели за избор на здрави сперматозоиди в лабораторни условия, в днешно време специалистите по репродуктивна биология стигнаха до заключението, че те не са достатъчно информативни и че допълнителен надежден маркер за качеството на сперматозоидите е тяхната ДНК-фрагментация. 

Специалистите на МЦ КИРМСв. Елисавета– Плевен отчитат, че мъжкият инфертилитет е също толкова важен, колкото и женският, затова в Андрологичната лаборатория се провеждат задълбочени проучвания с цел прилагането на най-добрите среди и техники за обработка на сперматозоиди. Всички дейности са в синхрон с последните актуализации на Световната здравна организация (СЗО), Европейската асоциация по човешкарепродукция и ембриология (ESHRE), Европейската академия по андрология(ЕАА), Европейската асоциация по урология (EAU) и Американската асоциация по репродуктивна медицина (ASRM).

По данни на Световната здравна организация около 70 милиона двойки в света страдат от безплодие, като мъжкото безплодие е допринасящ фактор в повече от половината случаи. Репродуктивните специалисти в световен мащаб са единодушни, че техниките за асистирана репродукция – и в частност ICSI (интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди), са най-доброто решение за справяне с мъжкото безплодие.

В МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен, ICSI методът е застъпен при всеки един цикъл на асистирана репродукция, независимо от това дали се използват собствени яйцеклетки, донорски яйцеклетки или донорски сперматозоиди. Важен фактор за постигането на качествени ембриони, които да дадат началото на здрав фетус, е изборът на здрав сперматозоид.

Д-р Данаил Мартинов, д.б., отговаря на важни въпроси заFertile PlusChip:

Какво представлява микрофлуидната система за селекция на сперматозоиди с наименованието Fertile PlusChip?

Fertile PlusChipе техника за микрофлуидна селекция на сперматозоиди с по-добра морфология, физиологична зрялост и качество на спермалната ДНК, имитираща естествения път на селекция на сперматозоидите в женския организъм. Научните изследвания показват, че мъжете, които страдат от безплодие, имат по-малко качествени сперматозоиди в семенната си проба, което създава допълнителни трудности за постигането на успешно оплождане. Прилагането на метода улеснява значително добиването на качествени сперматозоиди в Андрологичната лаборатория за целите на асистираната репродукция.

Могат ли микрофлуидните чипове за селекция на сперматозоиди да се използват и за интраутеринна инсеминация IUI?

Да. В Андрологичната лаборатория на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” в Плевен може да се използва микрофлуидният метод за обработка на сперматозоиди преди IUI.

Приложими ли са микрофлудните чипове за сортиране на сперматозоиди при тотална астенозооспермия (липса на подвижни сперматозоидии некроспермия?

Не. За съжаление, не могат да се използват, ако в еякулата няма живи и  подвижни сперматозоиди.

При нормални резултати от проведени спермални анализи трябва ли да се мисли за микрофлуидния метод за селектиране на сперматозоиди?

Изборът на подходящ метод за селекция на сперматозоиди се извършва по преценка на биолозите в МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен след щателно разглеждане на медицинската история на двойката и резултатите от проведените до момента инвитро процедури. Методът има своите ограничения и не е подходящ за всички пациенти. При нужда може да се комбинират няколко метода за селекция, за да се увеличи максимално добивът на сперматозоиди с отлично качество, които да бъдат използвани в една ICSI, IUI или IVF процедура. В Андрологичната лаборатория на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен се прилагат всички утвърдени в световен мащаб техники за селекция на сперматозоиди, като например магнитно активирано клетъчно сортиране (MACS), градиентно центрофугиране, както и класическите методи, базиращи се на миграцията на сперматозоидите. 

Високотехнологичният метод Fertile PlusChipне се покрива от Фонда за асистирана репродукция.