Благотворителна изложба живопис под наслов „Изкуството лекува” бе открита в понеделник от 18 ч във фоайето на бизнессграда „Генимекс” в Плевен със съдействието и финансовата подкрепа на Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” Плевен.
„Съвременното изкуство на България” е благотворителна кампания, която е създадена в началото на тази година в САЩ и се организира съвместно от българи във и извън страната ни. В Плевен тя премина под патронажа на кмета на града.


Целта на кампанията е да се подпомогне културата, изкуството и здравеопазването в България. Кампанията е приветствана от министъра на културата Вежди Рашидов за средствата, които дава на музеите за купуване на творби от съвременни художници. България има десетки талантливи творци, които са принудени да изнасят съвременни шедьоври извън страната. Нека да ги задържим в България и същевременно да подобрим състоянието на българските болници чрез закупуване на материали, апаратура, инструменти и други, казват организаторите на проявата. Досега над 200 души са се отзовали и са се присъединили към кампанията, а интересът се увеличава с всеки ден. Организирани са конкурси за творци, които желаят да дарят свои творби и да участват в пленери.

Тазгодишният пленер се е състоял от 28-и май до 3-и юни в село Гостилица. На пленера са присъствали много от най-добрите художници и иконографи на България. Авторите са дарили готови творби при пристигането си и са създали нови по време на пленера. Кампанията се спонсорира от българи, живеещи в САЩ и Канада. Идеята е на Гинка Георгиева, която е председател, главен спонсор и организатор. Гинка Георгиева е родена в Горна Оряховица през 1965 г. Завършила е ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. От 15 години живее в САЩ, където е имала и художествена галерия. В момента се занимава с благотворителност, уебсайт, галерии онлайн и издаване на книги.