Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” – Плевен дари средства за построяването на паметник на Данаил Попов в Плевен. Решението за издигане на монумента е взето от Общински съвет – Плевен през февруари 2015 г. От тогава досега се набират средства от организации, фирми и граждани. Работата по организацията и събирането на средствата е поета от Сдружение и Общински комитет „Васил Левски” Плевен. Очаква се монументът да бъде открит на 15 май 2016 г.

Роденият през 1840 г. в Плевен Данаил Попов е признат като един от основните стълбове на революционното дело вън от България. Проявява се в организацията на бунтовните чети. Подпомага организирането и изпращането в България на четите на Филип Тотю и Панайот Хитов. Подпомага със свои средства и четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

От неговия дом в Румъния Васил Левски тръгва към България. С негова препоръка Апостолът създава Плевенския частен революционен комитет, който е първия в страната. Поставя се началото на изграждането на Вътрешната революционна организация. През същата година заедно с Васил Левски, Христо Иванов (Големия), Иван Македончето и и др. основават Турнумъгурелския частен революционен комитет. За председател е избран Данаил Попов.

Най-голямата заслуга на Данаил Попов е в изграждането на Вътрешната революционна организация. Изработен е печат на БРЦК, който по-късно предава на Васил Левски. Почти цялата кореспонденция на Апостола, минава през Данаил Попов. Единствен има право да чете всички получавани от и за Левски писма и да взима копия от тях. За голямото доверие към него свидетелства фактът, че заедно с Ангел Кънчев имат задачата да излагат и защитават идеите и становищата на вътрешните дейци пред БРЦК в Букурещ.

Екипът на МЦ КИРМ – Плевен се присъедини към родолюбивите свои съграждани, решили да подкрепят и отдадат заслужена почит на един велик българин, роден в Плевен.