Млади таланти подариха специален концерт-благодарност на екипа на Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” – Плевен, с управител доц. д-р Емилияна Конова. Катерина Вачкова и Биляна Лазарова, ученички в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” – Плевен, и техният преподавател Николай Михайлов посетиха клиниката, за да споделят красотата на китарното изкуство с всички служители и пациенти.

Катя Божикова, председател на плевенското читалище “Лик” и съмишленик на музикантите, отправи топли думи на благодарност към присъстващите. “Искаме да ви поднесем мъничък подарък днес. На подобни места обикновено идваме с цветя, много сладости и осветени икони на светци, но днес решихме да дойдем с малко музика, защото тя, също като вас, носи много надежда и красота. Много ни се иска само за няколко минутки да ви откъснем от отговорността на вашия ден и да ви пренесем на някое красиво място, в някоя красива мечта. Вашият център е едно от местата, които дават истинска надежда за този град, а децата са най-прекрасното изражение на всяка една наша надежда като възрастни”, каза Катя Божикова.

Катя Божикова (вляво) и Катерина Вачкова

Николай Михайлов представи своите ученички, които с много любов, всеотдайност и радост следват трудния, но и светъл път на изграждането си като музиканти и с огромно вдъхновение споделят изкуството си с другите. Първата пиеса, която завладя публиката, беше авторската композиция „Ягоди и летни нощи“ на 14-годишната Катерина Вачкова, на която нейният преподавател предрече бъдеще на успешен музикант.

Биляна Лазарова

След възторжени аплаузи, на импровизираната сцена се появи и дванадесетокласничката Биляна Лазарова, която има в колекцията си множество отличия от престижни конкурси. Нейното виртуозно и вълнуващо изпълнение на “Испански танц“ от Хоакин Родриго беше приветствано подобаващо от зрителите, а нейният преподавател Николай Михайлов й пожела след приключването на висшето й образование в Швейцария да се върне в България, за да споделя таланта си със своите сънародници.

На финала на нестандартния музикален празник ученичките от НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, изпълниха дует с импровизация върху джаз стандарта „Есенни листа“ от Джоузеф Козма и отправиха посланието, че заедно сме по-силни.

Екатерина Вачкова и нейният преподавател Николай Михайлов

Инициативата на музикантите е под мотото “Д-р Музика” и е част от множеството събития, които съпътстват Международния фестивал на китарата “Плевен 2022 г.” с художествен директор Николай Михайлов. Тя предвижда реализирането на кратки китарни концерти в болнични заведения и медицински центрове в Плевен, като форма на популяризиране на емоционалната, духовна и оздравителна сила на музиката.

Вълнуващият концерт днес беше и израз на благодарност от страна на екипа на Международния фестивал на китарата “Плевен” към екипа на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен и лично към управителя доц. д-р Емилияна Конова за оказаната подкрепа към Фестивала през годините.