МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен с управител доц. д-р Емилияна Конова и Медицинска лаборатория “Синево” – България с медицински директор д-р Цветелина Великова започват сътрудничество, основано на безупречния имидж и доказаното качество на работа на двете страни. Поканата за съвместната дейност е отправена от “Синево” и ще осигури на пациентите на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” бърз достъп до тези изследвания от широкия диагностичен панел на “Синево”, които не се извършват в лабораториите на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” (бул. „Скобелев“ 20).

Пациенти от Плевен и региона, които искат изследвания в “Синево”, вече могат да се обърнат към лабораторията на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” в Плевен, за да им бъде взета кръв и да бъде изпратена в “Синево” за изследване, като Клиниката гарантира качеството на транспорта.   

Партньорството между двете страни е породено от доказания им професионализъм във времето, равнопоставеността и взаимното доверие, които са гаранция за успех и надграждане на добрите резултати в бъдеще.  

Кои са “Синево” – България, в какво вярват, в какво се изразява грижата им за пациента и как ще се развива партньорството им с МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – на тези и други въпроси отговаря д-р Цветелина Великова, имунолог и медицински директор на “Синево” – България.  

Д-р Великова
Д-р Цветелина Великова, имунолог и медицински директор на “Синево” – България.

Д-р Великова, представете в резюме Медицинска лаборатория “Синево” – България.

Нашата медицинска лаборатория предоставя изследвания с най-високо лабораторно качество в България. “Синево” – България е дъщерна компания на международната здравна организация Medicover. Групата Medicover оперира в Европа и Азия вече над 25 години, а в България тази година “Синево” празнува своята десета годишнина. През това време успяхме да затвърдим позицията си на лоялен здравен партньор в сферата на диагностичните услуги в регионите София, Пловдив и Стара Загора. През месец май отворихме и първата си лаборатория в Бургас, с което продължаваме териториалната си експанзия и целим да осигурим равен достъп до висококачествена медицинска диагностика на всички български пациенти.

Какви лабораторни изследвания предлагате?

В България “Синево” се стреми да бъде водеща лаборатория, предоставяйки най-добрата грижа за пациента чрез богата гама от лабораторни изследвания – те са над 1 300, в области като хематология, биохимия, молекулярна биология, имунология, микробиология, алергология, пренатална диагностика и репродуктивна медицина, генетика и др., включително и уникални за България тестове на достъпни цени. 

Едно от най-сериозните направления, в които започнахме работа, e предоставянето на генетични изследвания за наследствени ракови панели, състояния при деца, свързани с генерализирано забавяне в развитието, и други.

Каква диагностична апаратура предпочитате да използвате в работата си?

Подпомагайки общественото здравеопазване, предоставяме доказано качество в изработването на лабораторни тестове, като работим само с най-висок клас диагностична апаратура от последно поколение на утвърдени производители като Roche Diagnostics, Sysmex, DNA Technology, Becton, Dickinson and Company (BD) и др. Важно е да отбележим, че от ключово значение е не само апаратурата, с която работим, а и начинът, по който поддържаме функционирането ѝ. Следваме много строг протокол за калибриране и профилактика на всички инструменти, с което гарантираме както изправността им, така и прецизността на извършените тестове. Също така, “Синево” – България е единствената независима частна лаборатория в страната, която е сертифицирана по БДС EN ISO 15189:2012 от Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“. Сертификатът удостоверява качеството и компетентността на нашата лаборатория в изработването на редица лабораторни тестове.

Какви принципи Ви ръководят в професионален и морално-етичен план?

Визията на „Синево“ – България не се е изменила през последните години. Ние сме лаборатория, стремяща се да предлага пълна гама от диагностични услуги и решения на партньорите и пациентите си, поддържайки добри отношения с тях. Решенията, касаещи здравето на един човек през целия му живот, са фундаментални. Затова ние се стремим да сме здравен консултант и партньор на нашите клиенти чрез продуктите и услугите, които предлагаме. Именно тази визия се опитваме да изграждаме през годините. Това е печелившата стратегия – не просто разработване на продукти, а предоставяне на цялостни диагностични решения и консултантски услуги. Тогава и клиентите, и служителите са удовлетворени.

Освен стратегията за близост до клиента и цялостна здравна подкрепа, в компанията ни сме възприели максимата, че човек трябва да допринася за обществото, в което работи и живее. Когато изграждаме нашите маркетингови и комуникационни стратегии, ние винаги се стремим те да са в полза на обществото. Разбира се, пациентите винаги са в центъра на нашия фокус и ние трябва да направим всичко възможно, за да удовлетворим техните желания и потребности. Когато човек е съпътстван през живота си от доверен и устойчив здравен партньор, той успява да взема правилните решения. А това е нещо, на което хората в България все още не обръщат нужното внимание. Изборът на лаборатория не трябва да е еднократно решение, свързано с извършването на  конкретен тест, а това да е първата стъпка в изграждането на дългосрочни взаимоотношения, в които пациентът винаги може да разчита на своя здравен партньор.

Защо пациентите Ви се доверяват – имате ли обратна връзка?

Пациентите ни се доверяват, защото ние следваме принципа грижата за тях да е на първо място. Пациентите знаят, че при нас могат да намерят богат набор от изследвания – рутинни или такива, които само ние предлагаме. Насърчаваме нашите пациенти да се свързват с нас, да задават своите въпроси, за да можем да им препоръчаме съответен тест, или да ги свържем със специалисти, с които работим и които могат да им помогнат в избора на изследвания. За нас е много важно пациентите да споделят своята обратна връзка, тя е безценна за нас. Помага ни да разберем по-добре потребностите им и да подобрим работата си.

Защо избрахте МЦ КИРМ “Св. Елисавета” с управител доц. д-р Емилияна Конова, д.м., за Ваш партньор в Плевен и региона?

МЦ КИРМ “Св. Елисавета” се утвърди като модерна клиника, специализирана в областта на репродуктивната медицина, за да осигури на пациентите с репродуктивни проблеми комплексни подходи в диагностиката и лечението, които да доведат до успешно зачеване и износване на бременността. Доц. д-р Емилияна Конова поддържа силна и стабилна фирмена култура на безкомпромисно високо ниво, що се отнася до експертиза и отношение към пациентите. Ние също вярваме, че здравето е мисия, а не бизнес. Смятаме, че заедно можем да изградим мост между медицинските и лабораторни специалисти с основен фокус върху интересите на пациентите. Нашите ценности са и Ваши ценности – и за двете структури е важно да предоставяме най-добрата грижа и най-високото качество на пациентите си.

Какво печелят пациентите от сътрудничеството между Медицинска лаборатория Синево – България и МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен?

Пациентите ще могат да се възползват от мрежа от лаборатории с международен мащаб и местно познаване на пазара, предлагащи цялостни клинични решения със силна ориентираност към иновациите, включващи както рутинни кръвни тестове, така и високоспециализирана диагностика.

По какви показатели подбирате Вашите партньори?

Ние и нашите партньори споделяме общи ценности, мисии и визии, които можем да обобщим със следното: „Пациентите са нашия фокус“. По този начин изграждаме дългосрочни и устойчиви взаимоотношения.

Как виждате това партньорство във времето – какъв потенциал за развитие има?

Ежедневното внимание към развитието на корпоративното ни партньорство, с фокус върху пациентите и техните потребности, дава безкрайни възможности. Когато имаш достатъчно опит зад гърба си, стъпвайки на високотехнологични и иновативни подходи в решаването на възникналите предизвикателства, успехът е сигурен.

Има ли обща кауза, която обединява усилията Ви?

Да, това е грижата за нашите пациенти.

Участвате в мащабни кампании. Защо?  

Българското общество заема едно от последните места в Европа по отношение на профилактика и превенция на най-често срещаните заболявания. Като компания, оперираща в сектора на грижата за здравето, се ангажираме отговорно с този проблем.

В началото на 2021 г., в партньорство с Националната пациентска организация и с Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка, създадохме информационна кампания за превенция и диагностика на рака на маточната шийка „Намали риска. Предпази се. Живей!“. Целта на кампанията е в рамките на пет години 70% от българските жени да се осведомят за риска и методите за превенция на рак на маточната шийка, 50% от тях да извършват редовен скрининг, а 90% от диагностицираните жени да бъдат лекувани.

В кампанията се включиха редица лекари и експерти, с помощта на които повишихме осведомеността на жените в България по отношение на рака на маточната шийка и поставихме акцент върху методите за превенция и профилактика, както и ранната диагностика чрез скринингови тестове. Постигнахме това посредством редица информационни събития и уебинари с практическа насоченост както за лекари, така и за пациенти.

През 2022 г. инициирахме още една мащабна кампания заедно с Националната пациентска организация, но този път със Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза ВИОМ. В основата на националната информационна и скрининг кампания е профилактиката на заболяванията на щитовидната жлеза. Кампанията цели да повиши осведомеността по темата и да промени настоящата статистика, според която болестите на щитовидната жлеза засягат всеки десети българин.

По време на кампанията се осигурява възможност на пациентите да проведат целия цикъл на профилактика и ранна диагностика в рамките на едно посещение чрез безплатни скринингови прегледи при ендокринолог в обекти на “Синево” – България и преференциални пакетни цени на ключови изследвания за диагностициране на проблеми с щитовидната жлеза.

Междувременно продължаваме да поддържаме информационните си ресурси и по други медицински теми с голямо социално значение.

До 2018 г. бяхме свидетели на дефицит на достоверна и актуална медицинска информация на български език и затова инициирахме стратегия за публикуване на съдържание на уебсайта ни synevo.bg. Днес уебсайтът ни вече се е превърнал в здравен портал, предоставящ безплатен достъп на българските пациенти до над 500 публикации, обхващащи разнообразни медицински теми в редица категории.  

Броят на уникалните български потребители, които посещават нашия уебсайт на годишна база, нарасна до 3 милиона през 2021 г., което е повече от 40% от населението на България. С други думи, почти всеки втори българин е посещавал synevo.bg през 2021 г.

Уебсайт на “Синево” България: https://www.synevo.bg/

Изследвания и цени: https://www.synevo.bg/izsledvaniya-i-tseni/