Мария Радионова от Разград е първата жена в света, която роди дете след ин витро процедура, направена в МЦ КИРМ „Света Елисавета“ Плевен, след като през 2010 г. екипът на проф. д-р Григор Горчев я оперира от рак на маточната шийка с роботизираната система „Да Винчи”. При сложната медицинска процедура са съхранени репродуктивните функции на жената, която е била с един отстранен яйчник.

Екипът от специалисти в МЦ КИРМ „Света Елисавета“ Плевен, ръководен от д-р Стефан Стефанов, акушер-гинеколог успешно приложи техниката по асистирана репродукция. Стартът на ин витро процедурата е даден през януари 2012 година след поредица от изследвания и лечение, извършени съвместно от акушер-гинеколог, андролог, имунолог, ембриолог. След успешни фоликулна пункция и оплождане на яйцеклетките на 15 февруари 2012 г е направен трансфер на два ембриона. За Мария това е първата ин витро процедура. Тя е финансирана от Център „Фонд за асистирана репродукция”. Силната вяра в успеха, както от страна на Мария, така и на целия екип на ин витро центъра дава резултат – положителен тест за бременност.

Цялата бременност на 32-годишната жена е проследявана в Плевен. Заради променената й анатомия след операцията, е било ясно, че тя няма да износи бебето до термина. Раждането е става в 28 седмица от бременността със секцио, извършено в АГ клиниката на плевенската университетска болница.

Дни след раждането Мария изглежда пълна с енергия, усмихната и доволна, че дългият път, по който е поела преди две години, е завършил успешно.

За дъщеря си Станислава Мария казва, че това е най-хубавото бебе, което е виждала. Тя е с носа на майка си и устата на баща си. Проплака в кувиоза щом чу моя глас, аз също се разплаках при тази наша първа среща, разказва с вълнение 32-годишната жена.