Сезонът на летните отпуски започна и радостното очакване на предстоящите срещи с лазурносиньото море нараства с всеки топъл и слънчев ден. Плаж, безвремие, споделени мигове с любими хора, щастливи и вдъхновяващи емоции!

Преди да се потопим във ваканционно настроение обаче, е добре да разберем дали слънцето е опасно за нас, или не – достатъчно е просто да прегледаме бенките си при дерматолог. Ако те са доброкачествено натрупване на пигментни клетки, можем спокойно да поемем към плажа. Специалистите припомнят, че всеки ранно открит меланом няма последствия за пациента. Счита се, че ако ракът не е преминал една граница на дълбочина, той не е инвазивен. Проблемът се отстранява и пациентът продължава щастлив живота си.

А имате ли представа колко са бенките по тялото ви? Ако мислите, че нямате, или че са незначителен брой, най-вероятно не сте разглеждали обстойно кожата си. В повечето случаи бенките не са повод за притеснение, но е препоръчително да ги наблюдаваме редовно, за да вземем навременни мерки при зараждане на проблем.

Разпознаването на малигнен меланом – най-опасния вид рак на кожата, с просто око е трудно, затова е препоръчително да посещаваме дерматолог поне един път в годината. С помощта на дерматоскоп – уред, увеличаващ многократно кожните структури, специалистът може лесно да прецени дали дадена бенка представлява риск за здравето ни, или не. 

В последните години статистиката е изключително тревожна, което налага да се говори и пише все повече по темата. Смята се, че сред причините за рак на кожата е и слънцето – както злоупотребата с него, така и изтъняването на озоновия слой.

С убеждението, че превенцията на този сериозен здравословен проблем е от изключително значение, Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” – Пловдив с управител доц. д-р Емилияна Конова вече предлага консултации с изтъкнатия дерматолог д-р Валентин ВелковТой ще преглежда безплатно за рак на кожата на 20 юни 2022 г. – от 8,30 ч. до 17,30 ч., и на 21 юни 2022 г. – от 8,30 ч. до 15,30 ч.

Необходимо е предварително записване на час на телефони 032/28 00 54; 032/13 22 00; 0882 386 426 – регистратура. Адресът на клиниката е гр. Пловдив, район “Център”, ул. „Свети Горазд“ № 6, ет. 1.

Безплатните прегледи на пациенти ще са с последно поколение дерматоскоп, с който се извършва изследване на бенките по цялото тяло. Целта е ранно откриване на малигнен меланом, което е от изключително значение за пълното излекуване на пациента.  

От МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив вече са проведени разговори с опитен онкохирург, към който ще бъдат насочвани пациентите за биопсия, ако това се налага. Осигурен е и патоанатом, който ще прави хистологичния анализ.  

За д-р Валентин Велков:

Д-р Валентин Велков завършва медицина в Медицинския университет в София през 1999 г. От 2002 г. работи и специализира във Военна болница в София, където през 2006 г. придобива специалност “Дерматология и венерология”. По-късно става част от екипа на Кожната клиника при Александровска болница в София, а в последствие работи за кратък период в УМБАЛ “Софиямед” – София. От 2015 г. работи по специалността си в клиника по естетична хирургия във Франция.  

Снимка на пейзаж: Бисерка Райкова