Привилегия е да бъдеш консултиран от изтъкнат експерт по хранене, какъвто е д-р Диана Моландър. Щастливи сме, че тя е част от екипа на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив, и с доказаната си компетентност е в помощ както на пациенти със здравословни проблеми, така и на всички, които искат да живеят здравословно и са убедени, че грижата за здравето започва от храненето. 

В професионалния си път д-р Моландър е помогнала на много пациенти да повишат качеството си на живот и да загърбят здравословните проблеми. Индивидуалният й подход е базиран на най-новите научни постижения в областта на интегративната медицина и нутригеномиката за персонализирано здраве.

„Моята страст е да обучавам пациентите си на здравословен начин на живот, използвайки интегративен подход. Аз съм убедена, че всички заболявания и нарушения в здравословния баланс на човешкия организъм започват от гастроинтестиналния тракт. Микробиомът е идентичен на нашия пръстов отпечатък. Той е строго индивидуален и грижата за него е основно оръжие срещу всички болести“, споделя д-р Моландър. 

Ако имате нужда от професионална консултация с д-р Моландър, запишете час на телефон 032 / 280 054.

В полза на пациентите на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив, д-р Моландър ще споделя ценни съвети в рубриката ни “Кулинарна медицина с д-р Моландър”. 

***

Имунната система и червата са тясно свързани, като последните играят ключова роля в поддържането на имунитета. Тъй като 70-80% от имунните клетки се намират в червата, съществува сложна връзка между чревните бактерии, епителния слой на червата и локалния имунитет на лигавицата. Лошото състояние на червата може да затрудни функцията на имунната система. Отслабената имунна система може да провокира възпаление, чести инфекции, повтарящи се настинки, автоимунни разстройства, храносмилателни проблеми.

Наред с вредните храни, лошите хранителни навици допринасят за компрометиране на имунната система. Ето защо говорим за здравословен начин на живот, който е в основата на добре работещата имунна система и доброто здраве. Консумирането на захарни изделия и изкуствени подсладители, пържени, пакетирани храни, преработените меса, рафинирани въглехидрати, храни без фибри оказват влияние върху защитните сили на организма.  Хранителен режим, богат на захари, може да увеличи риска от автоимунни заболявания и да влоши способността на организма да се бори с болестите.

Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, отразява негативното въздействието на високите глюкозни нива върху имунитета и функцията на белите кръвни клетки. Известна е ролята на захарта в процеса на възпалението, което от своя страна повлиява имунната функция. Приемът на трансмазнини се асоциира със сърдечно-съдови заболявания, диабет, възпаление и хронични заболявания.

Снимка: anihobbies.com

Прекомерният прием на захар и пържени храни влияят ли на белите кръвни клетки?

Белите кръвни клетки играят решаваща роля в защитата на организма от вредни патогени, като атакуват бактериите и вирусите. Ефективността на тяхната функция се потиска от прекомерна консумация на захари и те губят способността си да се борят с инфекции, което прави организма по-податлив на заболявания. Чрез здравословен хранителен режим може да се поддържа здрава имунна система. Изграждането на правилни хранителни навици и начин на живот могат да подсилят имунитета. Така например храни, богати на витамините D, С, желязо и бета-глюкан, могат да активират имунните клетки.

Хранитeлна терапия

За да подкрепите имунната система:

– Намалете добавените захари, консумирайте естествени източници на захар (от плодове), четете етикетите;

– Включете храни, съдържащи омега-3 (ленено семе, мазни риби, авокадо, чия, орехи или като суплемент. Внимание – при избора на суплемент да се обръща внимание на качеството;

– Консумирайте вода и чайове.

Рафинирани въглехидрати и Fast Food „разрушителите“ на имунната система

Рафинираните въглехидрати (продуктите от бяло брашно) са зърнени храни, напълно лишени от фибри. Те водят до нарушение на баланса на чревните бактерии и така застрашават имунната ни система.

Fast Food храните съдържат химикали, царевичен сироп, изкуствени подсладители, които пречат на правилното функциониране на имунната система.

Хранителна терапия 

– Заменете тези храни с „жива храна“ – зеленчуци, пълнозърнести въглехидрати, фибри;

– Добавете пълнозърнести храни: кафяв, черен, червен ориз, киноа, ечемик, елда;

– Плодове: ябълки с кората (пектинът се съдържа предимно в ябълковата кора), горски плодове (с високо съдържание на пектин), банани (богат източник на пребиотични фибри);

– Зеленчуци: зеленолистни зеленчуци като спанак и кейл, сладки картофи (с високо съдържание на бета-каротин) и кръстоцветни зеленчуци като броколи и карфиол;

– Бобови растения: леща, нахут, черен боб.

Снимка: Shutterstock

Преработените меса и влиянието им върху имунната система

Преработените меса съдържат наситени мазнини, които водят до дисфункция на имунната система и до системно възпалениe. Преработените и овъглени меса съдържат крайни продукти от напредналото гликиране. Това са молекули (хетероциклични амини, полициклични ароматни въглеводороди), които са в резултат на реакция между захари и мазнини или протеини при висока температура.

Любопитно: метаболитът триметиламин N-оксид (TMAO), който се образува при храносмилането на червеното месо, може да повиши риска от сърдечносъдови проблеми. Изследване на Harvard medical school регистрира, че хора с високи нива на TMAO в кръвта имат двойно по-голям риск от инфаркт, инсулт или други сериозни сърдечносъдови проблеми, в сравнение с хората, които имат по-ниски такива. Други проучвания установяват връзка между високите нива на ТМАО с хронични бъбречни заболявания.

Хранителна терапия 

– Избягвайте консумацията на обработени, пушени, овъглени меса;

– Като цяло намалете животинските продукти;

– Кулинарната техника има значение – избягвайте храни на скара, които имат така красивите черни отпечатъци;

В допълнение отстранете всички ендокринни разрушители.

Любопитно: По данни на Endocrine Society в света има близо 85 000 химикала, който ние, хората, сме създали. Над 1000 от тях могат да бъдат ендокринни разрушители въз основа на своите уникални свойства. Примери за най-често срещаните и добре проучени са атразин  –  един от най-често прилаганите хербициди в света (използва се за борба с плевелите в посеви с житни култури), бисфенол А (BPA) (намира приложение в производството и опаковките на храни). BPA смоли могат да бъдат открити в облицовката на  консервирани храни и напитки, в картонените чаши за кафе, които взимате от автомат машините.

Тези химикали нарушат функциите на множество хормони и водят до неблагоприятни последици за човешкото здраве, включително промени в качеството на спермата и плодовитостта, аномалии в половите органи, ендометриоза, поликистозни яйчници, промени във функцията на имунната система, метаболитни проблеми, диабет, затлъстяване и др.

***

Следваща тема: Връзката между храната, чревния и кожния микробиом и пациенти с поликистозни яйчници (PCOS) диагноза – през погледа на функционалната медицина.