Привилегия е да бъдеш консултиран от изтъкнат експерт по хранене, какъвто е д-р Диана Моландър. Щастливи сме, че тя е част от екипа на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив, и с доказаната си компетентност е в помощ както на пациенти със здравословни проблеми, така и на всички, които искат да живеят здравословно и са убедени, че грижата за здравето започва от храненето. 

В професионалния си път д-р Моландър е помогнала на много пациенти да повишат качеството си на живот и да загърбят здравословните проблеми. Индивидуалният й подход е базиран на най-новите научни постижения в областта на интегративната медицина и нутригеномиката за персонализирано здраве.

„Моята страст е да обучавам пациентите си на здравословен начин на живот, използвайки интегративен подход. Аз съм убедена, че всички заболявания и нарушения в здравословния баланс на човешкия организъм започват от гастроинтестиналния тракт. Микробиомът е идентичен на нашия пръстов отпечатък. Той е строго индивидуален и грижата за него е основно оръжие срещу всички болести“, споделя д-р Моландър. 

Ако имате нужда от професионална консултация с д-р Моландър, запишете час на телефон 032 / 280 054.

В полза на пациентите на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив, д-р Моландър ще споделя ценни съвети в рубриката ни “Кулинарна медицина с д-р Моландър”. 

Каква е целта?

Да осигурим превантивен, проактивен и персонализиран подход към Вашето здраве.

Основополагащата теория на интегративната медицина е, че тъй като всичко в тялото е взаимосвързано, трябва да го третираме като еднo цяло, независимо от симптомите. “Нека поясня: не можем да спрем овулацията с противозачатъчни хапчета, или да спрем киселинния рефлукс с инхибитори на протонната помпа и успехът ни да бъде дълготраен – това са “лепенки”, които поставяме върху “рани”, без да отстраняваме първопричината. Без да направим промени, свързани с начина ни на живот и храненето, успехът почти никога не е дълготраен”, коментира д-р Моландър.

Откъде обаче да започнем? Повечето пациенти пробват всякакви медикаменти, преди да насочат вниманието си към начина на живот и хранене.

Нашата цел е да Ви обучим как да правите информирани избори. Да Ви научим на превенция и как да инвестирате във Вашето здраве сега, за да избегнете лекарските посещения и разходи в бъдеще.

Ако знаем как да се грижим за червата, вероятността да развиваме болести ще намалее.

Какво е здравословен чревен микробиом?

Общност от миниатюрни микроорганизми, които са нещо повече от свободни посетители – те допринасят за нашето здраве (това са добрите „войници”), или го саботират (това са лошите „нападатели“). Магията се случва, когато тези микроорганизми живеят в баланс.

Защо трябва да знаем какво е здравословен микробиом?

Преди близо 2 500 години Хипократ е казал: “Всички болести започват в червата” и не е бил далеч от истината. Чревно-мозъчната ос е комуникационният път, който свързва емоцианалните центрове в мозъка и периферните чревни функции. Поради тази причина стресът или тревожността могат до доведат до стомашни разствойства, докато някои храни повлияват настроението или симптомите на депресия.

Защо е важен микробиомът?

Здравословното и разнообразно хранене са ключови фактори, които поддържат здравословния микробиом. Неговото разнообразие се постига, когато се храним с храни, богати на фибри (плодове, зеленчуци, бобови растения), ферментирали храни (пробиотични храни – кимчи, камбуча, нато, темпей, кефир), пребиотични (лук, чесън, праз). Златното ни правило е да избягваме “тихите убийци“ – пакетираните и предварително обработени храни и бялата захар. Този лесен начин на хранене предотвратява отключването на болести.

Как да поддържаме здравословен микробиом?

Храната, която консумираме, е основна и важна част, но има допълнителни фактори, които са в наш контрол. Сънят, физическите упражнения и освобождаването на стреса допълват и правят картината пълна.  

Следващата тема, която ще коментира д-р Моландър, е “Храните, които вредят на чревния микробиом и имунната система”.

***

За д-р Диана Моландър

Д-р Моландър има богата професионална биография. Тя е лекар с голям практически опит в здравословното хранене, придобит в по-голямата си част в САЩ, специалист по диететика и хранене, функционална медицина, нутригеномика, докторант в докторска програма по имунология и преподавател в Медицинския университет в Пловдив. Тя провежда превантивна и медицинска хранителна терапия при различни болестни състояния и транслира науката за храненето в ежедневния живот. Научните й интереси в последните 3 години са фокусирани задълбочено върху лечението на колоректалния карцином.