Изявеният плевенски скулптор и художник Красимир Рангелов представи днес блицизложбата си “Майчинство” с 10 акварела и 4 бронзови пластики в откритата галерия на Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” – Плевен. Произведенията са създадени специално за тази експозиция и са представени на най-адекватното място за тях – МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен, тъй като то е пряко свързано с тематиката им.

Събитието уважиха много служители на Центъра, както и близки приятели и ценители на творчеството на автора. Работите грейнаха под палещите лъчи на августовското слънце и провокираха многообразие от позитивни емоции и разговори за изкуство. Творбите се подкрепяха взаимно в художествено отношение и провокираха съкровени изживявания при досега с тях.

Темата за майчинството е богата и неизчерпаема, затова вероятно авторът не спира да се вълнува от нея и да я пресъздава в своите работи. Ако скулптурата е тежко, сериозно изкуство, изискващо време и базиращо се на сложна технология, то акварелът е ефирен, нежен, лек и до голяма степен спонтанен. Контрастът пък между двата вида изящни изкуства създаде неподражаемото общо въздействие на експозицията.  

Някои от акварелните разработки в тази изложба са по-ескизни като търсене, други са по-завършени като акварелни произведения, но всички те са в комуникация, преливат и изграждат общото впечатление на блицизложбата. Бронзът отговаря много добре на натурата на автора, защото му позволява да въплъти в него неспокойния си дух. Така той съумява да постигне търсеното въздействие чрез сложността на обема, изяществото на детайла и в крайна сметка – да насити с живот пластическите структури. 

Експозицията “Майчинство” се случи на най-прекрасното място, съответстващо на нейната тематика – в Галерия “МЦ КИРМ “Св. Елисавета“ – Плевен. Нейните дадености са недостижими дори за много световни галерии. Тук експозиционното пространство е под небето – отворено и просторно, осветлението е естествено и работите по своеобразен начин се свързват с красотата на природата – така, както майчинството свързва жената с нейната най-дълбока същност, с живота, с Вселената.  

Плевенският майстор на пластиката и платното Красимир Рангелов срещна публиката със своята трактовка на темата, която минава като златна нишка през богатото му творчество. Той вплита в произведенията си многообразие от състояния и смисли, които носи темата майчинство, и закодира дълбоките душевни състояния и трансформиращите осъзнавания на това толкова специално преживяване за всяка майка.

Майчинството трябва да бъде празнувано и преживявано с удоволствие, да носи вдъхновение, омиротворение, духовно израстване и просветление; умът да е спокоен, тялото – здраво, а емоциите да са пречистващи, позитивни и облагородяващи.

Да станеш майка е може би най-трансформиращият и пълноценен етап в живота на една жена и тя трябва с любов да се наслаждава на това пътешествие. Майката може да се слее с нежността и невинността в себе си и да изживее отново детството си – все едно расте всеки ден със своето бебе. Майката е съкровищница, която открива в душата си неподозирани богатства, които изважда от дълбините й и споделя с детето си, със семейството си, със света. Майчината любов е завладяваща със своята безкористност и всеотдайност, буди възхищение и е пример за подражание.

Такива са майките и в произведенията на Красимир Рангелов. Той уточни, че настоящата експозиция е продължение на първата изложба на същата тематика, която се състоя в деня на откриването на новата страда на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” в Пловдив: на 30 май 2022 г. Творецът благодари на управителя на центъра доц. д-р Емилияна Конова, д.м., за отзивчивостта и прекрасното отношение, с което откликва на предложението за поредната художествена изява в Центъра.

Изложбата “Майчинство” се случи с подкрепата на Национален фонд “Култура”.