ЗА ДЕЦАТА НА БУРГАС“– ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ И БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ НА ДЕЦА С ЛЕКАРИ ОТ МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „КЛИНИЧЕН ИНСТИТУТ ЗА РЕПРОДУКТИВНА МЕДИЦИНА“ – ПЛЕВЕН

Инициативата „ЗА ДЕЦАТА НА БУРГАС“ е провокирана от имунологичните консултации, провеждани през последните години в Бургас от доц. д-р Емилияна Конова и констатацията, че в сравнение с други населени места, децата на Бургас боледуват много по-често от инфекциозни заболявания, много по-рано след раждането, приемат по-голям брой антибиотици годишно и развиват по-чести и по-тежки усложния – бронхопневмонии, алергични заболявания и др.

Екипът на МЦ КИРМ – Плевен счита, че детското здраве трябва да бъде грижа на екип от различни медицински специалисти – педиатри, клинични имунолози, микробиолози, специалисти по диететика и хранене, а в някои случаи и психолози,  подкрепящи родителите и децата в справянето със стреса и умората, предизвикани от честото боледуване, хоспитализациите и понякога тежките усложнения.

В тази връзка, на 23 Ноември, събота, екипът на МЦ КИРМ – Плевен организира в зала „Георги Баев”, Морско казино, Бургас Ден на отворените врати, под мотото „ЗА ДЕЦАТА НА БУРГАС“. По време на първата част – от 9.00 до 11.00 ч., специалисти от центъра ще изнесат кратки, 10-минутни презентации, със следните лектори и теми:

  • Доц. д-р Емилияна Конова, д.м., клиничен имунолог, относно ролята на имунната система, имунодиагностиката и имунопрофилактиката в превенцията и лечението на честите инфекции в детска възраст;
  • Д-р Павлина Петрова, специалист по педиатрия и неонатология, относно профилактиката на респираторните   инфекции при  децата през есенно-зимния период;
  • Д-р Недка Добрева, специалист по диететика и хранене, относно ролята на хранителния режим за детското здраве и връзката му с алергичните заболявания и хранителния интолеранс;
  • Доц. д-р Анелия Рангелова, психолог, относно стреса при децата и родителите, свързан с честото боледуване, неговите последствия и начини за преодоляване.

След кратките презентации, ще има възможност за дискусия по темите и въпроси към лекторите.

Във втората част на срещата – от 12.00 до 16.00 ч., ще се проведат безплатни консултации на деца до 18 год. със специалистите на МЦ КИРМ – Плевен и Пловдив: доц. Конова, имунолог;  д-р Петрова, педиатър; д-р Добрева, диетолог и доц. Рангелова, психолог. Консултациите ще се извършват след предварително записване, по график, на телефон 064/ 804 790.

На организирания от екипа на МЦ КИРМ – Плевен ден, посветен на детското здраве, каним родители, медицински специалисти, журналисти, представители на здравните институции и Община Бургас, за да обсъдим заедно тревожната статистика относно заболеваемостта от инфекциозни заболявания и тяхното протичане при децата на Бургас, както и възможността заедно да преодолеем тази негативна тенденция.

От няколко години, имунологичните консултации и изследвания на хуморален имунитет в МЦ КИРМ – Плевен са безплатни за деца до 18 год. и това е начин, центърът да подпомага здравето на децата в България, прилагайки принципите на  клиничната имунология и екипната медицинска дейност. Възприели сме здравето на децата като лична лекарска отговорност, затова тази наша среща е подадена ръка за съвместна дейност с колегите – педиатри и здравните институции в Бургас.

Очакваме ви, родители и колеги!

От екипа на МЦ КИРМ – Плевен и Пловдив