Екипът на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен и Пловдив, с управител клиничния имунолог доц. д-р Емилияна Конова и постиженията му вдъхновиха писателката Неда Антонова за новия й роман “Плодовете зреят нощем”, който излиза на книжния пазар утре, 9 април. Акушер-гинеколози, акушерки, биолози, ембриолози и самата доцент Конова проведоха обстойни разговори с именитата ни българска ваятелка на словото от Плевенския край, за да потъне тя в спецификата на репродуктивната медицина и впоследствие да подплати с реална фактология и научни аргументи художествения текст.

“Много бях слушала за успешните опити на учените – в случая екип лекари в Инвитро центъра „Света Елисавета“ Плевен и Пловдив – да сътрудничат с природата, като дадат на човека онова, което тя понякога му отказва – радостта от родителството. И дори ги наричах „сътрудниците на Бога“. След няколко дни – на 14 април – Центърът навършва 17 години. В личен разговор крехката на вид, но с неизтощим дух доц. Емилияна Конова – новатор в науката и максималист в работата, собственик на Центъра, сподели с лека тъга: „Да, правим всичко, което е по човешките възможности, съчетани с достиженията на науката… радваме се заедно с ощастливените от нашите усилия семейства… но ние не сме всемогъщи… не всички наши опити постигат желания резултат…“ Но после ми разказаха за онази тяхна пациентка, която направила 18 (да, осемнайсет!) опита, докато накрая неистовото ѝ желание да стане майка постига своя сияен резултат… Всичко зависи от взаимната вяра и усилия на лекар и пациент. До днес екипът на Инвитро центъра в Плевен е дал на България повече от 1750 деца! Респектиращо и вдъхновяващо, нали!”, споделя в интервю за Издателска къща “Хермес” Неда Антова в навечерието на излизането на романа й.

С огромно вълнение и трепет екипът на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” очаква това литературно събитие, за да се докосне до необичайния, разтърсващ и провокиращ роман за любовта. А “в романа за любовта има само любов – тя е всичко и вместо всичко!”, уверява ни Неда Антонова.  

Цялото интервю с прекрасната български писателка може да прочетете тук:

ИНТЕРВЮ С НЕДА АНТОНОВА