Екипите на Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” в Плевен и Пловдив отпразнуваха с много радост и добро настроение Деня на родилната помощ, водещ началото си от древния български празник Бабинден – 21 януари. Както повелява традицията, важните ритуали в този ден бяха спазени.

Най-младата акушерка в медицинския център в Плевен – Теодора Михайлова, поля вода да измие ръцете си най-дългогодишната акушерка – Красимира Маринова, и я дари с кърпа, а тя от своя страна изкъпа и благослови новородено, след което разпръсна вода над главата си, за да се раждат толкова деца, както са многобройните капки.

Главно действащо лице в празника беше и доц. д-р Петър Иванов, д.м., на който пък поля да се измие Красимира Иванова. Доц. д-р Емилияна Конова, клиничен имунолог и управител на Медицински център – КИРМ “Св. Елисавета”, пожела на всички здраве, за да следват все така всеотдайно своята благородна мисия.

Доц. д-р Емилияна Конова, д.м.

Старшата акушерка Милена Горанова благодари от името на всички за огромното внимание, което винаги им се оказва на този ден от целия екип, и сподели, че обича безкрайно професията си, която смята за свое призвание.

В Пловдив ритуалът изпълниха д-р Владимира Карагьозова, акушер-гинеколог и най-младата майка в центъра, и д-р Христо Йорданов, д.м., също акушер-гинеколог. Своите специални роли в събитието изиграха и двамата синове на д-р Карагьозова – Атанас и Андрей.

Д-р Владимира Карагьозова и д-р Христо Йорданов, д.м.

Бабинден е празник за целите екипи на Медицински център – КИРМ “Св. Елисавета” в Плевен и Пловдив, защото всеки от специалистите допринася с уменията, знанията и всеотдайността си да се сбъдват стотици оживели мечти и да се ражда чудото на живота.

Гордеем се с нашите акушер-гинеколози и акушерки – те са ценност не само за нас, но и за всички, които се нуждаят от тях. Професията е трудна, но е дарена с много позитивни емоции и носи огромно удовлетворение на избралите я за свой път. Защото те поемат първи живота в ръце, а той започва с детски плач и щастливи усмивки.

Малкият Андрей.
Акушерките на МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен