Д-р Виолета Рилчева, специалист по вътрешни болести и андрология в МЦ КИРМ Плевен, успешно положи два изпита и получи сертификат за оценка на спермална морфология по време на международния курс за напреднали «Оценка на спермалната морфология» в Стокхолм. Той се проведе от 14 до 16 септември в Каролинска институт. Организиран бе от Специализираната група по андрология към Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE) и Скандинавската андрологична асоциация. Основните лектори в него са били координаторът на Специализираната група по андрология към Европейската асоциация Ролф Менквелд и Ларс Бьорнгдал от Каролинска институт. Участие в курса са взели специалисти по мъжки инфертилитет от Швеция, Испания, Норвегия, Португалия, Аржентина, ЮАР и др.

Целта на курса е била уеднаквяване на методите за спермална морфология и въвеждане на по-точни критерии спрямо стриктните критерии на Крюгер. Ролф Менквелд е изтъкнал предимствата на оценката на морфологията на Тайгърбърг. Пак според световния учен, проблемите на мъжкия инфертилитет са част от ендокринологията и вътрешните болести, ето защо би следвало с него да се занимават точно тези специалисти.

Д-р Рилчева е имала възможността да посети специализираната лаборатория на Каролинска университет и да проследи всички етапи на работа в Университетската болница в Стокхолм. В нея репродуктивните проблеми при мъжа са обект на Отделението по вътрешни болести и ендокринология, към което е и самата лаборатория по спермален анализ.