Д-р Петър Иванов, акушер-гинеколог в Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” Плевен, взе участие в Шестия ежегоден конгрес по тромбоза и хемостаза на Asia Pacific Society. Той се проведе от 13 до 16 октомври тази година в Nusa Dua, Индонезия. На конгреса д-р Иванов представи доклад за носителството на тромбофилични фактори при жени с вторичен инфертилитет. Проучването в доклада е проведено в МЦ КИРМ Плевен.

В конгреса взеха участие над 300 участници. Пленарните лекции се представиха от водещи специалисти в областта на проблемите с коагулацията и тромбозите от САЩ, Холандия, Италия, Великобритания, Япония и Китай. В голяма част от темите, представени на конгреса, се разискваха проблеми на репродуктивната медицина (инфертилитет) при жени с антифосфолипиден синдром и вродена тромбофилия. Изнесоха се нови данни за положителното значение на лечението с аспирин и нискомолекулярен хепарин и интравенозен гама-глобулин при жени със спонтанни аборти и нарушения на коагулацията.

Обобщи се мнение за необходимо ранно и системно проследяване с доплер – ултразвукова диагностика на жени с репродуктивни неудачи, получаващи ниски дози нискомолекулярен хепарин по време на бременността.