МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив, предлага ехографско изследване на млечните жлези. Методът е абсолютно безвреден и дава възможност да се профилактират усложнения на гърдата на фона на съществуващи или новопоявили се процеси, които не са били диагностицирани до момента.

Ехомамографията заема ключово място в цялостната профилактика на женската репродуктивна система, но е приложима и при мъже, при които ракът на гърдата не е изключено заболяване.

МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив, разполага със съвременен ехографски апарат, който гарантира висока прецизност. Ехографското изследване се извършва от акушер-гинеколога д-р Владимира Карагьозова, която е сертифициран специалист по ехомамография.

Тя е завършила курс във Военномедицинска академия при проф. д-р Георги Байчев – водещ специалист хирург и онколог у нас, с дългогодишна практическа дейност в тази насока и с професионални интереси в областите млечна жлеза, онкохирургия, лимфогенно метастазиране, менопауза.

В МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив, може да бъдете прегледани и да ви бъде извършена ехомамография на млечни жлези след предварително записан час при дВладимира Карагьозова.

Телефоните са 032 / 28 00 54; 032 / 312 200 и 0882386426 – регистратура.

Ехомамографията не е по НЗОК.

Д-р Карагьозова, всички знаем за важността на ехомамографията като скринингов метод за рак на гърдата при жените. А важна ли е тя и за мъжете? 

При мъжете ракът на гърдата заема около 1 % от заболеваемостта от карцином на гърдата в световен мащаб и е отговорен за около 0.1 % от смъртността, свързана със злокачествени заболявания. Но тъй като този метод се пренебрегва сред мъжката популация, ранното диагностициране на проблемите на гърдата при мъжа, за съжаление, остава на заден план и поставените диагнози са в напреднал етап.

По какво друго се различават мъжете от жените при заболеваемостта на гърдата?

В сравнение с карцинома на гърдата при жените, при мъжете заболяването е с тенденция за развитие в по-късна възраст – максималната му честота е във възрастта 55-65 години. Сред мъжката популация най-честите проблеми, довеждащи пациента при мамолога, са появата на туморна формация и секрецията от гръдните зърна.

Формациите могат да бъдат липоми, кисти и др., но понякога се касае за злокачествен процес. За разлика от карцинома на млечната жлеза при жените, сред мъжете по-често генетично заболяването се свързва с носителство на BRCA-2-мутации.

Има ли и други рискови фактори при мъжете?

Освен споменатото носителство, сериозен рисков фактор е и хормоналната експозиция от алиментарен произход (приемът на естрогени с храната), както и антиандрогенна терапия (напр. при тези, лекуващи се от простатен карцином).

Какво е необходимо, за да се подобри скринингът на гърдата при мъжете?

За да се подобри персонализираният скрининг на гърдата при мъжете, трябва да се има предвид индивидуалната емоционална нагласа на тези групи към подобен тип процедури. Често сред мъжката популация изследването не се възприема като необходимост. 

А при кои жени се препоръчва ежегоден мамологичен преглед?

При всички жени, които са на хормонална терапия се препоръчва ежегоден мамологичен преглед, като групи с особено висок риск са тези с BMI над 35 kg/m2, на хормонална терапия, продължила над 5 години, и тези с фамилност.

Какво е придимството на ехомамографията пред ренгеновата мамография?

Предимството на ехомамографията пред рентгеновата мамография е нейната безвредност – при показания или профилактично може да се проведе във всяка възраст. Също така не е необходима предварителна подготовка за провеждането на ехографския преглед на гърдите. Точността на метода е висока – 96–100%. 

Д-р Владимира Карагьозова