Д-р Иво Стефанов е специалист по анестезиология и интензивни грижи в Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета“ – Плевен, от самото му създаване. Уважаван е и от колегите, и от пациентите си, заради своя професионализъм и любовта, с която върши работата си. Всеотдаен, усмихнат и точен, д-р Стефанов успява да спечели доверието на пациентите, да ги успокои и да им осигури приятен сън, от който да се събудят радостни и удовлетворени, че необходимите и важни манипулации са извършени перфектно.  

Д-р Стефанов е завършил медицина във Висшия медицински институт в Плевен през 1993 г., а през 2002 г. придобива специалност „Анестезиология и интензивно лечение“. От 1994 г. работи като лекар ординатор в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен,.  

От 2003 до 2005 г. провежда следдипломна квалификация към Фондацията за европейско обучение в анестезиологията (F.E.E.A). Към настоящия момент е началник на Второ отделение по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен.

През 2014 г. е удостоен с награда за хуманизъм от Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Отличието има за цел да отдаде заслужено признание на лекари, показали хуманно отношение към пациентите.

 

Д-р Стефанов, как се ориентирахте към анестезиологията?

Тази специалност по мое време се изучаваше по-малко – сега вече има отделен изпит по нея, но преди не беше така. Когато завършвах през 1993 година, времената бяха много несигурни. Така се случи, че си намерих работа с тази специалност. И когато започнах да я работя, много ми хареса и реших, че това е моят път. Не спирам да се развивам – това за всеки лекар е задължително. Посещавам научни конференции, конгреси и други форуми, следя всички новости, които се появяват в нашата сфера – по отношение на апаратура и на анестетици.

От колко години сте част от екипа на Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета“ – Плевен?

Аз и д-р Дорина Методиева работим в Центъра от самото му създаване. Тогава тепърва се учехме в много отношения, особено гинеколозите. Изискваше се известен период на адаптация, но постепенно започна да се натрупва опит и нещата потръгнаха много добре.

Каква е спецификата на работата Ви там?

Спецификата на работата тук за нас, анестезиолозите, е да даваме едни краткотрайни анестезии, докато тече пункцията за вземане на фуликули при жената. Изисква се при тази процедура жената да е напълно спокойна и се прави тотална интравенозна анестезия (TIVA). След като се събуди пациентката, я съпровождаме до леглото и я наблюдаваме от 2 до 3 часа, като се изследва контролно хемоглобинът й. Пациентите се наблюдават, за да може да се реагира навреме, ако се наложи, и в екип работят анестезиолог и анестезиологична сестра – при нас медицинските сестри са Галя Илиева и Гюкчен Юсеинова. Те подготвят пациентката, както за анестезията, така и в последствие я наблюдават и ме инфромират постоянно за състоянието й. След приключване на наблюдението акушер-гинеколозите и акушерките дават своите напътствия на пациентите и ги освобождават.

Какво още е важно да знаят пациентките преди анестезията?

Преди самата анестезия правим консултация с пациентите, за да сме наясно дали имат някакви заболявания. И в замисимост от това ги насочваме какво да предприемат преди поставянето на анестезията и извършване на пункцията. Ако е необходимо, ги изпращаме на алерголог, кардиолог или друг специалист.

Какъв друг ангажимент имате като анестезиолог в Медицински център КИРМ „Света Елисавета“?

Когато доц. д-р Емилияна Конова, д.м., назначи вливания с различни имунопрепарати, аз и сестрата задължително наблюдаваме процеса, за да реагираме на момента, ако има някакви усложнения. След приключване на вливанията, информираме пациентките какво е необходимо да направят – да пият вода, да не употребяват алкохол и т.н. Част от жените идват при нас, за да лекуват някакво автоимунно или друго заболяване, а не са само с репродуктивни проблеми.

Ролята на анестезиолога е много важна във всеки медицински екип, макар че той винаги остава сякаш малко в сянка. Защо се получава така?

Да, така е – анестезиологът е малко в сянка. Първият преглед на всички пациенти е от хирург – дали акушеро-гинеколог, или уролог. С нас контактът идва, когато пациентът влиза в лечебното заведение за оперативно лечение и единствено ни вижда на анестезиологичната консултация. Ние се появяваме на финала, след което пациентите заспиват, а като се събудят, често не ни помнят, защото анестезията има и такъв ефект понякога. Но винаги си спомнят хирурга, акушер-гинеколога, уролога.

Но без Вас дейността на останалите специалисти не може да се състои.

Да, наистина е така. Освен това, ако трябва да говоря за другата, тежката хирургия, тези пациенти остават в интензивните отделения, в които ние, анестезиолозите, също даваме дежурства и сме главните действащи лица, които движат нещата с тежко болните. Когато се стабилизарат, ги привеждаме в хирургиите, но когато са много зле, те остават при нас. Има най-различни заболявания с най-различни усложения, които изискват наблюдение и интензивни грижи.

Като част от медицинския екип на Медицински център КИРМ „Света Елисавета“ – Плевен, Вие изживявате солидарно с пациентите всеки успех, или пък неуспех?

Абсолютно! След като ние свършим нашата работа, пациентите отиват при акушер-гинеколога и акушерката, които са в течение на всичко случващо се. За нас е огромна радост да разберем впоследствие, че има постигната бременност, която е завършила с раждането на здраво дете. На 1 юни – Международния ден на детето, доц. д-р Емилияна Конова, д.м., управител на Центъра, прави празник за нашите деца и радостта е огромна, когато човек ги види, събрани на едно място. Даваме си сметка постоянно, че ако не е Медицински център КИРМ „Света Елисавета“, всички тези прекрасни деца не биха били сред нас. Удовлетворението от прекрасно свършената работа е неописуемо! Датата 1 юни за мен е невероятен празник!

За прекрасните резултати на Центъра много важна е екипната работа, нали?

При нас е много важно да има екип. И е много важно при ин витро процедурата да се спазва точно времето. Като се назначи пункция в 9 часа, това трябва да се спази. И ние винаги се стараем да сме точни, защото фоликулите може да се спукат и с това се опорочава всичко.

Много хора се притесняват от упойките. Смятат, че те имат неприятни странични ефекти, или че може да им се случи нещо непредвидено. Как успявате да ги успокоите и да спечелите доверието им?

Наистина, много хора се страхуват от упойките, но трябва да знаят, че като всяко нещо, и анестезиологията се развива. Появяват се по-нови анестетици, които са с много по-малки странични действия. Но ние сме запознати много добре с действията на анестетиците, знаем какви усложнения могат да настъпят, при какви пациенти и затова са предварителните консултации – за да се подготвим по най-добрия начин. При нас се използват най-добрите съвременни анестетици, които наподобяват естествения сън при човек, а след изтичане на тяхното действие, пациентите се будят много бързо.

Доверието между анестезиолога и пациента е много важно да се създаде, но има пациенти, които, колкото и да ги успокояваш, остават тревожни. Затова понякога се налага да използваме медикаменти за отпускане на нервната система – нарича се премедикация. При една част от хората притеснението въпреки всичко остава, но щом ги приспим, сънят им е приятен и се събуждат весели и доволни – нямат дискомфорт, нито някакви други негативни усещания.

Ние не правим никакви компромиси, работим по утвърдените световни стандарти и резултатите ни го доказват. Апаратурата ни е много висок клас, а това също е важно. Имаме изградена система с кислород, подаван централно. Условията ни за работа са прекрасни и е удоволствие да си част от този екип. Обстановката е модерна, оборудването е на изключително ниво, екипът е позитивен и си взаимодейства много добре, а това винаги се усеща от пациентите, които са спокойни във всяко едно отношение.