Д-р Емилия Рашкова започна работа в Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” Плевен. Тя е завършила Медицински университет – Варна през 1996 г. От 1999 г. до 2004 г. е специализирала акушерство, гинекология и репродуктивна медицина в Медицински университет – Плевен. Работи в областта на онкогинекологията и профилактиката на онкологичните заболявания на женската полова система.
– Д-р Рашкова, екипът на МЦ КИРМ Плевен с Вас се увеличава. Като специалист по акушерство и гинекология, и с практика в онкогинекологията, къде ще се насочат Вашите усилия?
– Идеята на Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” Плевен е да разширим и осигурим профилактика и консултации на жените – от детеродна възраст до менопауза. Провеждането на профилактични прегледи до 35 год. е задължително веднъж в годината, а над тази възраст -2 пъти. Много от раковите заболявания протичат безсимптомно и първите клинични симптоми се появяват в напреднала фаза на заболяването.

– Да разбирам ли, че профилактиката ще е приоритет?
– Профилактирането помага за ранната диагностика и навременното лечение, което спестява тежките оперативни интервенции , запазва детеродната функция на жените и подобрява качеството на живота. Диагнозата и лечението на възпалителни заболявания от друга страна възпрепятства развитието на усложнения и профилактира последващия стерилитет.

– Може ли да изброите част от дейностите?
– Гинекологичен и ултразвуков преглед – трасвагинален и трансабдоменален за наблюдение на матка и яйчници; влагалищна и онкоцитонамазка; влагалищен секрет, влагалищна чистота; диагностика и лечение на възпалителни и вирусни заболявания на детеродните органи; колпоскопия – диагностика на „ раничките” на маточната шийка; предпазване от бременност – контрацептивна консултация, поставяне на спирала; следене на хормони и регулиране на цикъла; хормонозаместителна терапия и ендокринен баланс при жени в пременопауза и менопауза.