В помощ на лекарите и на нашите пациенти, д-р Диана Моландър се присъедини към екипа на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив, със своята богата професионална биография: тя е лекар с богат практически опит в здравословното хранене, придобит в по-голямата си част в САЩ, специалист по диететика и хранене, функционална медицина, нутригеномика, докторант в докторска програма по имунология и преподавател в Медицинския университет в Пловдив.

Д-р Моландър гори в работата си и е готова с огромна позитивна енергия и любов да споделя всичко, което знае и може, в името на здравето на пациентите и на подобряването на качеството им на живот.

Благодарение на нея, вече хранителната консултация е част от лечебния процес на пациентите на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив. 

(биография на д-р Моландър: https://ivfpleven.com/doctors/d-r-diana-molander/#1694027349017-2-1)

Д-р Моландър, как се чувствате в екипа на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив?

Уникално е това, което се случва в МЦ КИРМ “Св. Елисавета”, и то ми е изключително приятно! Доц. д-р Емилияна Конова е един много изтънчен човек, който е искрено загрижен за пациента. Това е една неразработена ниша в медицинските центрове в България, а всеки лекар трябва да е наясно, че консултацията на неговия пациент със специалист по хранене би подпомогнала лечебния процес. Затова е важно и самите лекари да имат представа от всичко това и да се работи в екип. Тогава могат да се постигнат чудеса – аз съм убедена в това! Ние виждаме това, което знаем. Ако не знаем нещо, няма да го видим, дори да е пред очите ни.

За хранене се говори все повече. Много актуално е фитнес инструктори да препоръчват хранителни режими на хората, които посещават техните фитнеси.

Да, няма лошо в това, но то може би е ефективно при здрави хора. Храненето при дадени заболявания трябва да бъде базирано на науката и, разбира се, да се познават физиологията на човешкото тяло и механизмите, по които храната повлиява здравословното състояние. Аз вярвам, че лечението е по-успешно, ако се прилага мултимодален подход. С негова помощ се разкрива първопричината за нашите проблеми или предизвикателства. Аз вярвам, че е изключително важно да гледаме на гастроинтестиналния си тракт в контекста на живота си, който включва биологични, психологически, социални и духовни влияния. Тогава можем да използваме храната като превантивна мярка, или за укрепване на общото здраве на пациента. Още Хипократ го е казал: “Нека храната да бъде нашето лекарство и лекарството – наша храна”. 

А учи ли се вече хранене в медицинските училища?

За съжаление, в медицинските училища в световен мащаб не се учи хранене, а то е изключително важно за всеки човек. Недопустимо е на въпроса на пациент какво хранене е препоръчително при неговия здравословен проблем да чува от лекаря си отговор: “Храненето няма значение”. Това е абсурдно! Ние се чувстваме и изглеждаме по определен начин в резултат на това как се храним и как живеем. Ние не сме това, което правим от време на време – НЕ, ние сме това, което правим всеки ден. Здравето ни е резултат от ежедневните избори. Едно онкологично заболяване се диагностицира приблизително 15-20 години, след като е започнало да работи в организма. Това е резултат от нашето действие или бездействие. Аз винаги давам примера с едно цвете: слагаш го в светла стая, поливаш го с чиста вода, то се развива и показва своята красота. Ако го сложиш в тъмна стая без вода, то не се развива. Същото се случва и с нашите гени. Ние всички носим гените, които при определени условия могат да отключат заболяване. Разликата е в това, че някои от нас избират да не създават условия за отключването на тези гени, а други от нас правят точно обратното. То е казано: “Хората умират от незнание.” Не е само от това, разбира се. Човек може да има информацията, която е много ценна, но това не е достатъчно и няма значение, ако знанието не се приложи на практика. Аз мога да заведа коня до водата, но не мога да го накарам да пие.

Здравословното хранене е Ваша страст. Какво Ви прави впечатление в тази област, след като се завърнахте в България след години в САЩ?

Радвам се, че все повече хора се интересуват от здравословно хранене и здравословен начин на живот. Последните 3 години и понастоящем имам удоволствието да бъда част от изследователския и научен екип на проф. д-р Виктория Сарафян. Занимавах се с рак на дебелото черво (КРК) и бях изключително изненадана да установя колко много са болните с КРК в България, което ни нарежда сред водещите държави в Източна Европа и сред първите 10 в световен мащаб. Аз съм убедена, че всичко това е резултат от начина, по който българите живеят. Доказано е, че при рака на дебелото черво генетичното предразположение е около 25% от случаите, а останалите 75% са спорадични – или, с други думи, случайни и те са в нашите ръце. Науката отдавна знае, че епигенетичните фактори или начинът, по който живеем, и това, с което се храним, оказват огромно влияние върху нашето здраве. България е страна, в която се консумират изключително много месо и обработени месни продукти – салами, кренвирши, включително пушени продукти. Тези храни, наред с алкохола и тютюнопушенето, са сред водещите причини за рак на дебелото черво. Добрата новина, е че при силно желание всичко това подлежи на модифициране. Когато пациентът е запознат с тази информация и е мотивиран да направи промяна, тя е възможна… За качеството на храната няма да говоря – това е друга голяма тема, в която можем да се потопим. В допълнение вредните навици, които изграждаме с годините и практикуваме ежедневно, заседналият начин на живот и токсичният товар от заобикалящата ни среда създават един порочен кръг, в който главната роля се играе от пациента.

Споделете и друга интересна информация за връзката на храната със здравословното състояние на човек.   

В Китай е направен интересен експеримент, описан подробно в книга. В продължение на 10 години са наблюдавани хора от различни провинции и се установява, че в различните територии на страната те отключват различни заболявания, защото имат различни хранителни режими. Тези, които се преместват от Китай в САЩ, започват да развиват болестите, които са характерни за американския народ – най-болната нация въпреки средствата, които се наливат в здравната система. Това идва да покаже, че ежедневните избори, които правим, оказват влияние върху това какви заболявания отключваме и до какво може да доведе начинът, по който третираме тялото си. Аз винаги съм казвала, че тялото трябва да се третира като храм, а какво се прави в храма: пазим тишина, има определени изисквания, които трябва да спазваме.     

Здравословният начин на живот какво друго включва?

Здравословният начин на живот включва не само храната, с която се храним, а и как живеем като цяло: водата, която пием, въздухът, който дишаме, дрехите, с които се обличаме, радиацията, която получаваме от облъчванията на смартфоните, продуктите, които използваме за лична хигиена, по какъв начин се свързваме с природата – да отидеш да прегърнеш едно дърво, да ходиш бос по пясъка, да легнеш на плажа, а не на шезлонгите, да ходиш бос по тревата… Това са елементарни неща на пръв поглед, но имат огромно значение за нашето здравословно състояние.

Здравословното хранене има ли отношение към репродуктивните проблеми?

Разбира се. Здравословното хранене е много важно за двойките с репродуктивни проблеми. Функционалната медицина, която практикувам, изследва причината, която води до проблема, Отстраняването на фактора, който натиска спусъка, и правилното хранене допълват лечебния алгоритъм. Акушер-гинеколозите споделят, че често жените страдат от поликистозни яйчници, ендометриоза и много други проблеми, засягащи женското тяло. Увеличават се автоимунните заболявания, неврологичните заболявания, хранителните непоносимости и т.н. Те всички са резултат на нарушената връзка между гастроинтестиналния тракт и мозъка. При всяко заболяване консултацията със специалист по хранене може да подпомогне оздравителния процес.

Оптимист ли сте, че все повече хора се грижат за това какво слагат на трапезата си?

Аз съм голям оптимист, защото вярвам, че мислите и думите са много важни – те влияят на това как човек се чувства. 10% от живота ни е това, което ни се случва, а другите 90% са това как ние реагираме на случващото се. Най-много ме радва, че доц. Конова е отворена към нови идеи. Някои резултати в живота се постигат по-бързо и лесно, а за други се изисква време и повече работа, но това не означава, че човек трябва да се отказва. Важни са работата в екип и постоянството. Има предизвикателства, но това пък държи човек във форма. Предстои много вълнуваща работа!

Може да запишете час за консултация с д-р Моландър на телефони: 032 / 280 054; 032 / 312 200; 0882 386 426 – регистратура