От 6 до 9 май д-р Виолета Рилчева, д.м., специалист по вътрешни болести и андрология в МЦ КИРМ – Плевен, взе участие в 11-ти международен конгрес по андрология, който се проведе в Копенхаген. Темата на конгреса бе „Мъжко репродуктивно здраве и влияние на фактори от околната среда“. В продължение на 3 дни специалисти от цял свят представиха данни за промените в спермалните параметри под влияние на генетични фактори, начин на хранене, затлъстяване, пестициди, вредни навици и различни заболявания. Специално внимание бе отделено на увреждането на феталния тестис по време на бременността и влиянието му по отношение на бъдещите репродуктивни способности на детето.

Очерта се тенденцията инфертилитета при мъжа да се възприема като системно заболяване, след изнесени данни за по-висок процент смъртност и хоспитализации при мъже с репродуктивни проблеми. В тази връзка бяха представени насоки за лечение на затлъстяването и хранене по специални диети, богати на фолиева киселина.

Изключително полезен бе и симпозиума на тема „ Най-добрият сперматозоид за добър ембрион“, на който се представиха нови методи за селекция на сперматозоиди преди интраутеринна инсеминация и ин витро процедури, като бе подчертана ролята на избора на сперматозоид за успешна процедура при по-възрастни жени.