Най-подходящият период за жената да роди своето първо дете е между 20 и 25 години. Тогава тя е млада, в добро здраве, а младостта пази от проблеми и усложнения по време на бременността. Това каза в интервю за БТА д-р Татяна Бодурска, акушер-гинеколог в Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина (МЦ КИРМ) „Света Елисавета“ в Плевен.

Според д-р Бодурска младата жена в този период е в добро емоционално и психическо здраве, най-лесно става забременяването и износването на бебето, лесно върви и раждането, с много по-малко усложнения. 

Качеството на яйцеклетките е обвързано с годините на жената

На въпрос дали трябва жените да се доверяват на изследвания, които да им „показват“ могат ли и с колко да отложат бременността, д-р Бодурска каза, че тези изследвания биха показали какво е актуалното състояние на жената, но не може с пълна сигурност да се прогнозира за дълъг период. „Качеството на яйцеклетките е много силно обвързано с годините на жената. Дори жената да има съхранен яйчников резерв, да има т.нар. „богати яйчници“, качеството, а не количеството е важно, а то се определя най-вече от годините на самата жена. Така че понякога провеждане на изследвания с цел да бъде отложена бременността, може да се окаже нож с две остриета – жената да се чувства спокойна, а след това да се установи проблем“, подчерта специалистът. 

Затлъстяването е сред факторите, които пречат на забременяването 

Факторите, които пречат на забременяването са от различно естество – както от страна на жената, така и от страна на мъжа, коментира д-р Бодурска. Тя посочи, че при жените често срещани са полово преносимите, но и други инфекции, които могат да доведат до трудности при забременяването. Сериозен проблем е и затлъстяването, което се отразява неизбежно върху репродукцията, както и върху качеството на живот. От своя опит като лекар д-р Бодурска сподели, че нерядко в кабинета й влизат млади жени с наднормено тегло, които след като изпълнят нейната препоръка да отслабнат, забременяват по естествен път. 

Освен инфекциите и ендокринно-хормонални причини като затлъстяването, причини, които влияят на забременяването, са състояния от рода на ендометриоза, имунологични фактори, автоимунни заболявания и т.н. 

Лекар и майка на четири деца

Освен успешен лекар д-р Бодурска е и майка на четири деца – Александра (15 г.), Кристина (13 г.), София (12 г.) и Станислав (7 г.).

Не може да бъде лесно да се полагат грижи за четири деца и да се развиваш успешно в професията си, но д-р Бодурска, казва, че заедно всички се справят в семейството й. „Децата ми помагат изключително много в домакинството – в приготвянето на храната, почистване, пране, много са организирани и самостоятелни. Всеки знае, че има свои отговорности и задължения“, споделя тя.

Според нея децата и кариерата могат да вървят успоредно, а не последователно. Никога не е лесно, никога не е подходящият момент, но не трябва да се отлага раждането на дете, съветва специалистът.   

Д-р Татяна Бодурска – Петкова е завършила „Медицина“ в Медицински университет в София. През 2012 г. придобива специалност „Акушерство, гинекология и репродуктивна медицина“ и започва работа МЦ КИРМ „Света Елисавета“ в Плевен, където приема и до сега своите пациентки. Омъжена е, майка на четири деца.

Интервю на Елина Кюркчиева с д-р Бодурска за БТА (9.04.2023 г.): https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/regional-news/oblast-pleven/438456-nay-podhodyashtiyat-period-za-zhenata-da-rodi-svoeto-parvo-dete-e-mezhdu-20-i-25