Държавата ще покрива финансирането до 6000 лв. за една инвитро процедура, като увеличението е с 1000 лв. Очаква се следващата седмица правителството да приеме постановление за увеличението., което стана факт по предложение на Фондация „Искам бебе“ . В бюджета за 2023 г. са заложени допълнително 2 млн. лв. за инвитро процедури, като средствата са разчетени от 1 август до края на годината и би следвало да покрият всички процедури в този период. В проекта на бюджета за 2024 г. ще се предвиди осигуряването на допълнителни 4 млн. лв. за тези дейности.  Семействата вече няма да доплащат за инвитро процедурите.

Това стана ясно на пресконференция днес след среща на министъра на финансите Асен Василев с ръковоството на фондация „Искам бебе“ и бившия депутат и настоящ областен управител на Добрич Йорданка Костадинова, която също работи за каузата.

14 години Държавният фонд за асистирана репродукция, известен сред пациентите като Фонд „Инвитро“, финансира инвитро процедура с до 5000 лв., като цената е заложена през 2009 г. и от тогава не е актуализирана, припомни Мария Янева, председател на фондация „Искам бебе“. Тя добави, че днес е постигната най-голямата победа: пациентите с репродуктивни проблеми да имат възможност за достъп до една по-качествена медицинска процедура – извършването на инвитро процедурата. Като успех тя посочи и приетата наредба в асистираната репродукция, с която “законните права и интереси на пациентите с репродуктивни проблеми, както и техният генетичен материал ще бъдат защитени”.

Обсъдени са и две посоки на работа оттук нататък, информира основателят на “Искам бебе” Радина Велчева: да се включи финансирането на донорската инвитро процедура, която е скъпа медицинска процедура и към момента не се покрива от Фонд „Инвитро“, както и да се сигнализира в НЗОК да бъдат поети няколко профилактични изследвания, с които да може да се установи репродуктивният статус на пациентите.

Велчева обърна внимание и на факта, че средната възраст на пациентите, които стигат до Фонд „Инвитро“ е много висока – 37-38 години, а нормалната репродуктивна възраст е 25 години.