Дерматологът д-р Валентин Велков се присъедини към екипа на Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” в Пловдив. Той ще преглежда безплатно за рак на кожата на 20 юни 2022 г. – от 8,30 ч. до 17,30 ч., и на 21 юни 2022 г. – от 8,30 ч. до 15,30 ч.

Необходимо е предварително записване на час на телефони 032/28 00 54; 032/13 22 00; 0882 386 426 – регистратура. Адресът на клиниката е гр. Пловдив, район “Център”, ул. „Свети Горазд“ № 6, ет. 1.

Безплатните прегледи на пациенти ще са с последно поколение дерматоскоп, с който се извършва изследване на бенките по цялото тяло. С него лесно може да се увеличат кожните структури и да се види дали са злокачествени или доброкачествени. Целта е ранно откриване на малигнен меланом –  един от най-злокачествените тумори в човешкия организъм, който се развива от пигментните клетки на кожата. Ранната диагноза е от изключително значение за пълното излекуване на пациента.  

Дерматоскопията е много популярна методика в Европа и не толкова разпространена в България. Уредът дерматоскоп е оптична система с изкуствена светлина, която позволява да се изследват пигментните кожни лезии напълно безболезнено и в дълбочина. Съществува изградена система от признаци и критерии, чрез които се поставя диагнозата.

“В България хората нямат съзнанието веднъж в годината да си направят преглед при дерматолог, за да видят състоянието на кожата си. Това е най-големият орган в човешкия организъм и най-лесният за преглед. За съжаление, Здравната каса не покрива този прегред, скрининг няма, а това е толкова важно. Във Франция хората имат изградения навик веднъж в годината да посещават и дерматолог за профилактичен преглед. Трябва да има вече това усещане за отговорно отношение към собственото здраве и у нас”, коментира д-р Велков.

И добавя: “Всеки ранно открит меланом няма последствия за пациента. Счита се, че ако не е преминал една граница на дълбочина, той не е инвазивен. Проблемът се отстранява и пациентът продължава щастлив напред.”

От МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Пловдив вече са проведени разговори с опитен онкохирург, към който ще бъдат насочвани пациентите за биопсия, ако това се налага. Осигурен е и патоанатом, който ще прави хистологичния анализ.  

За д-р Валентин Велков:

Д-р Валентин Велков завършва медицина в Медицинския университет в София през 1999 г. От 2002 г. работи и специализира във Военна болница в София, където през 2006 г. придобива специалност “Дерматология и венерология”. По-късно става част от екипа на Кожната клиника при Александровска болница в София, а в последствие работи за кратък период в УМБАЛ “Софиямед” – София. От 2015 г. работи по специалността си в клиника по естетична хирургия във Франция.