27 дванадесетокласници от СУ “Иван Вазов” – Плевен, с профил “Биология и химия” посетиха вчера Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” – Плевен, за да се запознаят с подробна презентация на тема “Клетъчна репродукция.  Фази на мейозата. Асистирaна репродукция при човека”.

Образователната среща се състоя по инициатива на г-жа Катя Ралчева, преподавател по биология в училището, която за пореден път се довери на професионализма и компетентността на специалистите на МЦ КИРМ “Св. Плевен”, за да даде възможност на своите ученици да получат най-актуалната, практически обоснована и интересна информация по темата.    

В света на репродуктивната биология и медицина ги въведе с вещина и внимание биологът Данаил Мартинов, доктор по медицинска биология и сертифициран биолог от  Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE). Младежите имаха възможност да проследят етапите на мейозата и да надградят знанията си за значението й в репродукцията на човека. Д-р Данаил Мартинов изнесе статистически данни за разпределението на инфертилитета в световен мащаб при мъжа и жената и в частност в България, където честотата му нараства, а средната възраст на двойките, нуждаещи се от асистирана репродукция, се понижава.  

Беше проследена историята на асистираната репродукция, както и на първото бебе, родено с помощта и на днес актуалните и прилагани инвитро техники. Дванадесетокласниците научиха какво представлява инвитро процедурата, какво означава стимулация на яйчници, как се селектират сперматозоиди, как се изваждат и оплождат яйцеклетки. Д-р Данаил Мартинов се спря и на развитието и култивирането на ембриони, както и на замразяването на яйцеклетки, сперматозоиди и ембриони.

Д-р Данаил Мартинов, д.б.

В заключение той представи 15-годишната история на Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Света Елисавета” – Плевен с управител доц. д-р Емилияна Конова, д.м., опита и успехите на екипа. До момента са извършени над 4 000 инвитро процедури и са родени близо 1 700 деца, като успеваемостта на Центъра е съизмерима със световните стандарти. Беше разгледан и имунологичният аспект на инфертилитета, който е много сериозно застъпен в МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен паралелно с пълната диагностика. Аудиторията научи и за спецификата на всички звена на екипа, които работят в пълен синхрон, за да отговорят на потребностите на двойката.    

Презентацията очарова учениците и ги провокира да задават много въпроси. Особено заинтригувани бяха от това колко време могат да се съхраняват замразени сперматозоиди и яйцеклетки и кога се налага криоконсервиране на гамети. Беше обсъдено и кои са участниците в една инвитро процедура, както и какви са нагласите на двойките по темата – стана ясно, че в обществото ни те варират от желанието за пълна анонимност до липсата на всякакво притеснение.  

“В училище сме споменавали що е инвитро, но не сме се запознавали подробно с една инвитро процедурата. Беше много полезно да научим всички тези интересни факти. Много ме впечатли как се замразяват сперматозоиди и яйцеклетки, които могат да се използват след години при желание на двойката. За някои неща, като етапите на мейозата и делителното вретено, вече сме информирани и сега надградихме тези знания”, сподели след презентацията Патрисия Първанова.

Повечето от нас сме кандидат-студенти и вече сме положили предварителни изпити в медицинските университети в Плевен и в други градове на страната. Още не сме се ориентирали към специалност и настоящата презентация в МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен може да провокира някои от нас да се развиват точно в тази област”, добави тя.

А Христина Вачкова коментира: “Много интересно ми беше замразяването в азот – много е странно как толкова дълго време могат да се запазят яйцеклетките и след това да е възможно да се използват за създаване на ембрион.”  

Божидар Вътков призна, че е впечатлен от наученото за причините, провокиращи мъжкия стерилитет. “Получихме доста подробна информация по темата и тя много ме заинтригува. Със сигурност ми светна “червената лампа” и ще обърна особено внимание в бъдеще да не допускам да попадам под влиянието на фактори, които могат да увредят репродуктивното ми здраве.”

Г-жа Ралчева вече е заявила пред екипа на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен желание за следваща образователна среща – този път за ученици от 11 клас на която акушер-гинекологът д-р Божанка Панева – Бързашка ще представи темата за половопреносимите инфекции с акцент превенцията им сред подрастващите.

Екипът на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен твърдо вярва, че подобни образователни срещи повишават здравната култура на младежите и ги правят по-отговорни при правенето на бъдещи избори.